Menu:

Bibliografie

Links:

De politiemoordenaar

In deze spannende politieroman lopen voor de chef van de rijksmoordbrigade Martin Beck en zijn naaste medewerker Kolberg twee zaken door elkaar. Ze moeten de sadistische moordenaar van een gescheiden vrouw opsporen en zijn tevens ingezet in een ridicule klopjacht op een paar politiemoordenaars. Door een volhardende strijd weten ze beide zaken tot een goed einde te brengen en tevens het zinloze geweld binnen het politiekorps af te remmen.

Boekgegevens
Titel: De politiemoordenaar (1976)
Auteur: Sjöwall & Wahlöö
Originele titel: Polismördaren (1974)
Vertaling: Froukje Hoekstra
Uitgeverij: AW Bruna ZB1648
ISBN: 90-449-1648-3
Omvang: 284 p.

Gelezen: 01-2008

BOB-score3/5

In het negende deel uit deze beroemde reeks wordt Martin Beck geconfronteerd met twee daders die hun straf hebben uitgezeten. De eerste is Folke Bengtsson, die veroordeeld werd voor de moord op de Amerikaanse Roseanna McGraw. Door toeval is hij de buurman geworden van een verdwenen vrouw in het Zuid-Zweedse plaatsje Anderslöv. Martin Beck reist af om zijn collega Nöjd te helpen met het onderzoek. Tijdens zijn speurwerk duikt ook dader nummer twee op, Åke Gunnarsson, journalist uit het boek ‘De man die in rook opging’.
Terwijl Beck rustig zijn onderzoek verricht wordt Kollberg ingeschakeld om te ondersteunen bij een op slapstick lijkende achtervolging. Gelukkig ziet Gunvald Larsson kans om de hele zaak met een minimum aan opwinding af te ronden terwijl Beck ondertussen de zaak met de verdwenen vrouw oplost.
Niet het sterkste boek in deze reeks, maar nog steeds wel aardig om te lezen.