Menu:

Bibliografie

Links:

De verschrikkelijke man uit Säffle

Nyman, hoofdinspecteur van politie, was altijd een harde man geweest, voor zichzelf en voor anderen. Nu hij ernstig ziek is en hevige pijnen te verduren heeft, voelt hij zich echter zwak en bedreigd. Zijn vrees wordt bewaarheid als een schim in de ziekenhuiskamer opduikt, die hem op beestachtige wijze afslacht met een bajonet. Wanner Martin Beck, chef van de rijksmoordbrigade, op de plek des onheil aankomt krijgt hij een luguber voorgevoel...

Boekgegevens
Titel: De verschrikkelijke man uit Säffle (1974)
Auteur: Sjöwall & Wahlöö
Originele titel: Den vedervärdige mannen från Säffle (1970)
Vertaling: Froukje Hoekstra
Uitgeverij: AW Bruna ZB1578
ISBN: 90-449-1578-9
Omvang: 190 p.

Gelezen: 07-2007

BOB-score4/5

Martin Beck, wordt opgeschakeld bij de moord op een collega Stig Nyman die in een ziekenhuiskamer bruut wordt vermoord met een bajonet. Tijdens het onderzoek blijkt dat Nyman zijn beroep op een hardvochtige manier heeft uitgevoerd hetgeen over jaren heen heeft geresulteerd in een stroom van serieuze klachten die allemaal zijn afgewezen door het 'esprit des corps'. Beck en Kollberg zien in Nyberg wie hij werkelijk was, iemand die zijn positie en vooroordelen heeft omgezet in machtsmisbruik, deze kennis gebruiken ze om de dader te vinden.
Het onderzoek culmineert op het dak van een flatgebouw waar het voorgevoel van Beck wordt omgezet in een verschrikkelijke realiteit.