Menu:

Bibliografie

Links:

De man die even wilde afrekenen

In een van de chique restaurants van Malmö wordt een aanslag geplaagd op een grootindustrieel en geldmagnaat, die zelf niet helemaal zuiver op de graat. Martin Beck, chef van de rijksmoordbrigade, wordt ingeschakeld bij deze delicate zaak. Hij moet uiterst voorzichtig te werk gaan en niet alleen de dader vinden, maar ook voorkomen dat de zaak desastreuze internationale consequenties krijgt.

Boekgegevens
Titel: De man die even wilde afrekenen (1972)
Auteur: Sjöwall & Wahlöö
Originele titel: Polis, polis, potatismos (1970)
Vertaling: Cora Polet
Uitgeverij: AW Bruna ZB1511
ISBN: 90-449-1511-8
Omvang: 220 p.

Gelezen: 07-2007

BOB-score 3/5

Inspecteur Per Månsson uit Malmö moet de moord oplossen op een zakenman die in een hotel midden in een diner met zijn zakenpartners wordt neergeschoten. De dader is na de aanslag doodkalm het raam uitgestapt en spoorloos verdwenen. Martin Beck krijgt opdracht om zijn collega uit Malmö te helpen aangezien de zakenman belangrijke internationale contacten had. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de zakenpartners van de vermoorde Viktor Palmgren. En hoewel deze geen schone handen hebben zijn ze niet betrokken bij de moord. De lachwekkende binnenlandse veiligheidsdienst denkt meer aan betrokkenheid van langharige types. Op het moment dat het onderzoek vrijwel op een dood spoor zit komt er een duidelijke aanwijzing boven water.
De drijfveren van de dader wekken sympathie op van de lezer en dat stond Sjöwall & Wahlöö zeker voor ogen bij het schrijven van dit boek.