Menu:

Bibliografie

Links:

De terroristen

Maar liefst drie zaken roepen om de aandacht van Martin Beck chef van de rijksmoordbrigade: een bankoverval door een jong meisje, de moord op een filmproducer en de te nemen veiligheidsmaatregelen rondom het staatsbezoek van een antipathieke senator. Vooral die laatste zaak brengt Beck in gewetensnood.

Boekgegevens
Titel: De terroristen (1976)
Auteur: Sjöwall & Wahlöö
Originele titel: Terroristerna (1975)
Vertaling: Cora Polet
Uitgeverij: AW Bruna ZB1693
ISBN: 90-449-1693-9
Omvang: 391 p.

Gelezen: 07-2008

BOB-score 3/5

De terroristen was het laatste boek dat het echtpaar Sjöwall & Wahloo schreef. Nog voor het tiende boek werd gepubliceerd kwam Per Wahlöö te overlijden. Van af het begin in 1965 was het de bedoeling om kritische boodschappen over de Zweedse samenleving te verpakken in een serie van tien spannende politieromans.
Begin jaren zeventig waren veel internationale terroristische bewegingen actief zoals de Duitse Rote Armee Fraktion, het Japanse Rode Leger en de Italiaanse Rode Brigades. Niet zo vreemd dat dit uitgangspunt werd gekozen om dreiging te laten uitgaan van een internationaal gemengde groep terroristen die het gemunt heeft op een bezoekende Amerikaanse senator. Martin Beck en zijn team krijgen de opdracht om dit bezoek vlekkeloos te laten verlopen.
Onverwacht valt er een ander slachtoffer. In dit boek laten Sjöwall & Wahlöö de Zweedse premier om het leven komen op 21 november 1974. Hoewel de premier niet bij naam wordt genoemd was op die specifieke datum Olof Palme de premier. Hoe bizar de werkelijkheid kan zijn werd pas duidelijk toen Olof Palme tijdens zijn tweede ambtstermijn als premier op 28 februari 1986 werd doodgeschoten op straat.
Een moord die nog altijd de nodige vragen oproept over wie de dader en wat het motief was. In 2007 schreef de Zweedse misdaadauteur en hoogleraar criminologie Leif GW Persson zijn versie van de gebeurtenissen in het boek Vrije val dat in 2008 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij.

De terroristen werd niet het sterkste deel uit de reeks en Maj Sjöwall verklaarde later in een interview dat ze nog een deel van de maatschappijkritiek had geschrapt. Dat de hand van echtgenoot Per Wahlöö zichtbaar is gebleven blijkt wel uit de allerlaatste zin van hun allerlaatste boek:
'Zo ongeveer,' zei Kollberg. 'Ik begin. Dan zeg ik X. De X zoals in Marx.'