Sjöwall & Wahlöö

Gedreven wereldverbeteraars waren Maj Sjöwall en Per Wahlöö toen ze in 1965 gezamenlijk hun eerste politieroman Roseanne uitbrachten met in de hoofdrol politieman Martin Beck.
Maj Sjöwall geboren in 1935 en opgeleid als journalist werkte in 1961 bij een uitgeverij waar ze kennis maakte met de in 1926 geboren Per Wahlöö die als journalist en schrijver al naam had gemaakt met politiek getinte misdaadromans. Na hun huwelijk in 1962 begon het echtpaar aan hun tiendelige reeks waarbij de misdaadroman werd gebruikt om misstanden in de Zweedse samenleving ter discussie te stellen. In 1975 na het verschijnen van het tiende en laatste deel De terroristen overleed Per Wahlöö.

In Nederland verscheen de eerste Beck in vertaling van Cora Polet in 1969 met de titel De vrouw in het Götakanaal bij uitgeverij AW Bruna. In 1976 verscheen het laatste deel De terroristen. Veel hedendaagse misdaadauteurs geven aan dat zij geïnspireerd zijn door dit Zweedse schrijversechtpaar en dat heeft geleid tot een stroom van Scandinavische misdaadromans.