Menu:

Bibliografie

Links:

Vuurtorenwachter

Inspecteur Patrik Hedström gaat na een langdurig ziekteverlof weer aan het werk. Hij is zijn kantoor nog niet binnen of hij krijgt al een moordonderzoek toegewezen. Er is een man gevonden in zijn flat, gedood door schot in zijn achterhoofd.

Het slachtoffer is Mats Sverin, en motieven voor de moord zijn moeilijk te vinden. Patrik begint met het in kaart brengen van Mats' leven en stuit daarbij op meer geheimen dan hem lief is. Waarom had Mats zo'n haast om van Göteborg terug naar Fjällbacka te verhuizen? Welke rol speelde hij in de verbouwing van een oud hotel tot een luxueuze spa? En is het toeval dat Mats' jeugdliefde Annie ook naar de westkust is teruggekeerd? Ze hadden jarenlang geen contact, maar nu woont Annie op het eiland Gråskär waar haar familie generaties lang leefde. Een eiland vol geheimen en, zo gaat het gerucht, geesten.

Boekgegevens
Titel: Vuurtorenwachter (2011)
Auteur: Camilla Läckberg
Originele titel: Fyrvaktaren (2009)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1601-8
Omvang: 464 p.

Gelezen: 03-2011

BOB-score 3/5

Eiland vol geheimen

Vuurtorenwachter is het nieuwste boek van de internationaal zeer succesvolle en veelverkochte thrillerschrijfster Camilla Läckberg. Alle bekende hoofdrolspelers zijn weer van de partij: schrijfster Erica Falck en echtgenoot inspecteur Patrik Hedström met hun drie kinderen inclusief oppasoma, Anna, de zus van Erica en haar gezin. De stuntelige commissaris Mellberg met zijn kleurrijke Rita, haar dochters en bijbehorende kleinzoon. Verder natuurlijk alle personages die werkzaam zijn op het kleine politiebureau van Tanum.

Patrik die terugkeert van ziekteverlof is geen rustige start gegund wanneer hij direct wordt geconfronteerd met de moord op Mats Sverin. Sverin is weer terug in Fjällbacka, zijn geboorteplaats, na een lange periode in Göteborg. Het onderzoek waaiert uit langs een breed spectrum aan verdachten. In hoeverre heeft zijn dood te maken met de verbouwing van Badis tot een luxe kuuroord waarvoor Mats namens de gemeente de financiën moest controleren? Of is er een relatie met zijn vertrek uit Göteborg waar hij het slachtoffer was van een zware mishandeling? Het motief kan natuurlijk ook liggen in het werk dat Sverin eerder heeft gedaan voor Fristad, de organisatie die hulp biedt aan mishandelde vrouwen.

Mats Sverin is echter niet de enige die is teruggekeerd naar Fjällbacka. Ook zijn oude liefde Annie is weer op het oude honk. In haar geval is dat het afgelegen eiland waar generaties vuurtorenwachters zorg hebben gedragen voor het baken in de duisternis. Schimmenscheer heet het eiland in de volksmond, een eiland vol van oude en nieuwe geheimen die allemaal hun eigen stempel drukken op dit verhaal.

Vuurtorenwachter zal zeer zeker voldoen aan het verwachtingspatroon van de groeiende schare fans die Camilla Läckberg in hun lezershart hebben gesloten. Korte soepel geschreven scènes die in wisselend perspectief het verhaal vertellen van groot leed binnen de kleine dorpsgemeenschap Fjällbacka. Geen grote zware maatschappelijke thema's maar wel hernieuwde aandacht voor het onderwerp vrouwenmishandeling. Het historische verhaallijntje dat Läckberg in haar boeken opneemt ontbreekt ook deze keer niet. De schrijfster heeft een krachtig recept in handen en Zweden heeft er weer een succesvol exportproduct bij.