Menu:

Bibliografie

Links:

Predikant

Na haar veelgeprezen debuut IJsprinses komt de Zweedse Camilla Läckberg nu met een tweede misdaadroman die in geen enkel opzicht onderdoet voor haar eerste. Ook dit verhaal speelt zich af in het plaatsje Tanumshede. Wanneer het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden doet de politie een opzienbarende bijkomstige ontdekking: onder het naakte lijk blijken twee vrouwelijke skeletten te liggen. Bovendien vertonen de botten sporen van dezelfde zware en langdurige mishandeling als het lichaam van het laatste slachtoffer. Voor inspecteur Patrik Hedström is het duidelijk: de moorden houden verband met elkaar. Maar hoe? Wie zijn de vrouwen en vooral: wie is de dader? Tijdens het onderzoek ontdekt Patrik, geholpen door zijn hoogzwangere vrouw Erica, steeds meer stukjes van de gruwelijke puzzel...

Boekgegevens
Titel: Predikant (2007)
Auteur: Camilla Läckberg
Originele titel: Predikanten (2004)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1037-5
Omvang: 357 p.

Gelezen: 06-2007 / 03-2010

BOB-score 3/5

Flashback in Fjällbacka

Zomer 2003. Fjällbacka vult zich met toeristen. Bij de hoogzwangere schrijfster Erica Falck en politieman Patrik Hedström strijken onverwacht ongenode vakantiegasten neer. In eerste instantie zorgen deze mee-eters bij Erica voor nodige afleiding maar al snel loopt de irritatie hoog op. Vooral omdat Patrik betrokken raakt bij een nieuwe moordzaak en het ongewenste bezoek het probleem van Erica wordt.

In de Koningskloof wordt het mishandelde lichaam gevonden van een jonge onbekende vrouw. Onder het lichaam liggen ook de beenderen van twee andere vrouwen die twintig jaar eerder op identieke wijze zijn mishandeld. Wanneer de lichaamsresten zijn geïdentificeerd komt een oude zaak boven drijven. Alles wijst hierbij in de richting van de familie Hult, de nakomelingen van de predikant Ephraïm Hult die met zijn twee zoons door Zweden trok en opzien baarde met zijn wonderbaarlijke genezingen in naam van het geloof. De familie die door tweespalt van elkaar is vervreemd vormt naar de buitenwereld nog steeds één front zoals het team van Patrik aan de lijve ondervindt.

Grote onrust ontstaat bij de toeristen in Fjällbacka wanneer een zeventienjarig meisje spoorloos verdwijnt. Zij wordt als liftster meegenomen maar komt niet aan op de plek van haar bestemming. Haar radeloze ouders staan met hun caravan op de plaatselijke camping en bestoken Patrik dagelijks met vragen die hij wel wil maar niet kan beantwoorden. Wanneer een oude bekende van de politie op heterdaad wordt betrapt bij een verkrachting op dezelfde camping lijkt de oplossing dichterbij dan verwacht. Heeft Patrik de familie Hult dan voor niets tegen zich in het harnas gejaagd door het openen van een oud graf?

In dit tweede boek van Camilla Läckberg over haar vaste duo Erica en Patrik worden de doorlopende verhaallijnen weer opgepakt. De liefde tussen beide hoofdpersonen is omgezet in een vergevorderde zwangerschap. Anna, de zus van Erica, heeft na de problemen met mishandeling door haar ex-man een nieuwe rijke vriend gevonden en de incapabele inspecteur Mellberg heeft in dit boek zo zijn eigen problemen met een postorderbruid.
Predikant speelt zich af in een zonovergoten kustplaatsje vol toeristen dat in fraai contrast staat met het winterse en verlaten Fjällbacka uit het debuut IJsprinses. De structuur die Läckberg in dit boek aanbrengt zijn flashbacks naar het beklemmende verhaal van de slachtoffers die twintig jaar later worden teruggevonden in de Koningskloof.
De techniek van terugspringen in de tijd en het verhaal aanvullen vanuit het perspectief van dader of slachtoffer is een beproefde methodiek die Läckberg tot nu toe in al haar boeken gebruikt. Een beproefde maar ook succesvolle manier van vertellen wanneer je dit afmeet aan de nominatie van Predikant voor beste Zweedse misdaadroman 2004. Aansprekende en goeduitgewerkte personages, gedoseerde humor en een verrassend plot met een technisch slimmigheidje maken van Predikant een trappelende volbloed uit de goedgevulde Scandinavische stal.