Menu:

Bibliografie

Links:

Steenhouwer

In het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka vindt een visser het levenloze lichaam van de zevenjarige Sara. Lijkschouwing wijst uit dat zij niet in zee is verdronken maar waarschijnlijk in een badkuip: in haar longen zit zoet water met zeepresten.

Inspecteur Patrik Hedström leidt het politieonderzoek. Hij kent het meisje: zijn vrouw Erica en Sara's moeder Charlotte zijn vriendinnen. Tijdens het onderzoek komen merkwaardige zaken aan het licht. Zo heeft Sara as in haar maag die afkomstig blijkt te zijn uit een oud, houten doosje dat van Lilian is, de oma van Sara. Het gaat om de overblijfselen van de steenhouwer Anders Andersson en van de tweelingbroers Karl en Johan, die in de jaren twintig van de vorige eeuw bij een brand omkwamen. Of werden zij eerst vermoord en werd daarna brand gesticht? En hoe houden gebeurtenissen van tachtig jaar geleden verband met de dood van Sara?

Boekgegevens
Titel: Steenhouwer (2008)
Auteur: Camilla Läckberg
Originele titel: Stenhuggaren (2005)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1176-1
Omvang: 463 p.

Gelezen: 01-2008

BOB-score 3/5

Gij zult niets begeren dat van uw naaste is

In vijf jaar tijd heeft de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg een vijftal thrillers geschreven met in de hoofdrol schrijfster Erica Falck en inspecteur Patrik Hedström. Na Liza Marklund is Camilla Läckberg de beste verkopende auteur in Zweden en gebaseerd op haar boeken wordt een tv-serie gemaakt. In Nederland zijn de eerste twee boeken van Läckberg IJsprinses en Predikant met enthousiasme ontvangen en zal begin 2008 het derde deel Steenhouwer op de markt komen.

Wanneer het aan koster Arne zou liggen moet het maar eens afgelopen zijn met de bandeloosheid die heerst in het Zweedse kustplaatsjes Fjällbacka. En wie kan deze conservatieve godsdienstfanaat ongelijk geven als zijn zevenjarige kleindochter Sara vermoord wordt aangetroffen en zijn zoon Niclas overspel pleegt met een dame uit het dorp. Een dame die vervolgens een valse verklaring aflegt en Niclas behoorlijk in de problemen brengt. En dan hebben we het nog niet over de strijd die schoonmoeder Lilian voert met de buurman, die op zijn beurt weer wordt aangeklaagd voor het in bezit hebben van kinderporno. Het lijkt er soms wel op dat Camilla Läckberg haar best heeft gedaan om alle tien geboden een plekje te geven in dit boek.

'Vroeger was alles beter' althans dat is wat koster Arne vol frustratie vanaf de kansel roept. Maar Läckberg geeft tegengas en grijpt terug op de historie van Fjällbacka en beschrijft het harde leven van de mannen die werkten in de granietgroeve. Het harde leven dat voor steenhouwer Anders Andersson een prettige wending lijkt te krijgen als hij zijn liefde voor de aantrekkelijke Agnes beantwoord ziet worden. Een relatie die zijn schaduw ver vooruit zal werpen en die lopende het verhaal stukje voor stukje wordt vrijgegeven.

Waar Erica en Patrik proberen hun leven weer op de rails te krijgen na de geboorte van hun dochter en Erica ploetert met een post-natale depressie, hierbij niet echt geholpen door het bezoek van haar schoonmoeder. Daar moddert Patrik wat met een oncapabele collega en een chef die op zijn beurt weer worstelt met een zoon die bij zijn vader wil wonen maar thuisgekomen tot grote ergernis dan verder weinig uitvoert. Al met al behoorlijk wat relatie gerelateerde zaken die de spanningsboog van het verhaal danig onder druk zetten.

Heden en verleden worden in dit boek door schrijfster vaardig bij elkaar gebracht en samen met een aantal verhaallijnen die door de drie boeken heenlopen, levert dit toch een aardige misdaadroman op. Blijft de vraag waarom de boeken van Läckberg het zo goed doen, er worden in Scandinavië, Duitsland, Engeland en Spanje miljoenen exemplaren verkocht. Wellicht een aardig onderwerp om eens op door te vragen in een interview want één ding is zeker: Camilla Läckberg heeft de sleutel tot succes stevig in handen. Of dit succes de basis vormt van de kritiek van haar collega Leif Persson is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat ook het schrijverswereldje begeert wat van de naaste is.