Menu:

Bibliografie

Links:

IJsprinses

In haar debuutroman IJsprinses situeert Camilla Läckberg de plot in haar geboorteplaats, het winterse Fjällbacka aan de Zweedse westkust, waar achter de ogenschijnlijk fraaie kanten van een kleine gemeenschap een aantal moorden schuilgaan. Läckberg schildert een portret van een gesloten samenleving waarin iedereen alles van elkaar weet en waar uiterlijke schijn van groot belang is. En dat kan onder bepaalde omstandigheden fataal zijn... Als Angelika met doorgesneden polsen in een badkuip wordt aangetroffen, lijkt het op zelfmoord. Maar als er sporen van slaapmiddelen in haar bloed worden gevonden gaan Patrik Hedström en Erica Falck op onderzoek uit. Als later ook een vriend van Angelika overlijdt, ontdekken zij dat beide sterfgevallen hun oorsprong in het verre verleden hebben.

Boekgegevens
Titel: IJsprinses (2006)
Auteur: Camilla Läckberg
Originele titel: Isprinsessan (2004)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1036-8
Omvang: 357 p.

Gelezen: 12-2006 / 02-2010

BOB-score 3/5

Schaduw uit het verleden

Erica Falck, schrijfster uit Stockholm, streek neer in het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka om te werken aan haar vijfde boek. Naast haar werk aan de biografie van Selma Lagerlöf is ze terug in haar geboorteplaats om het ouderlijk huis leeg te ruimen. Erica raakt betrokken bij de vondst van het lichaam van haar jeugdvriendin Alexandra Wijkner. Alexandra wordt als een ijsprinses met doorgesneden polsen aangetroffen in haar ijskoude badkamer. Zelfmoord ligt voor de hand.

Onversneden nieuwsgierigheid brengt Erica in contact met de ouders van Alexandra die zij nog kent uit haar jeugd. Zowel ouders als echtgenoot weten niet wat de mondaine kunstliefhebster naar haar geboorteplaats terugbracht. En evenmin waren ze op de hoogte van haar drie maanden oude zwangerschap.

Politieman Patrik Hedström uit het nabijgelegen Tanumshede doet formeel onderzoek naar de zaak als blijkt dat de zelfmoord geen zelfmoord is. Erica stuit op een oud krantenknipsel dat Alexandra heeft bewaard over een verdwijning uit Fjällbacka. Waarom heeft haar vriendin dit artikel bewaard? Het duurt niet lang of er valt een tweede dode te betreuren. Een verslaafde kunstschilder en jeugdvriend van Alexandra bungelt levenloos aan het plafond. Is er een seriemoordenaar aan het werk?

Erica speurt nijver verder en ontdekt dat haar goede vriend Dan betrokken is. In eerste instantie wil ze deze informatie niet delen met Patrik die naast zijn speurwerk ook steeds meer werk van haar maakt. De twee dertigers geven als onzekere pubers steeds meer toe aan de opdringerige lentekriebels. De basis voor een langdurige relatie wordt in dit verhaal gelegd.

In interviews vertelt Camilla Läckberg dat ze al op jeugdige leeftijd de boeken van Agatha Christie verslond. Haar debuut heeft dan ook veel trekjes van de typische Engelse detectiveromans die zich afspelen in een kleine gesloten gemeenschap zoals in dit geval het dorpje Fjällbacka. Wellicht een van de succesfactoren van de boeken is de nadruk die de schrijfster legt op het gevoelsleven van haar personages. 'Een vrouwelijke trekje', zegt de schrijfster zelf, en met milde zelfspot modelleerde ze haar personages Erica en Patrik naar zichzelf en haar ex-man.

Met IJsprinses legt Läckberg een solide fundament voor een serie misdaadromans die zich afspeelt in en rond Fjällbacka. Zonder zwaar op de maag liggende maatschappijkritiek worden kleine en grotere frustraties binnen relaties lichtvoetig vormgegeven. De misdaadverhalen laten zich hierbij gewillig plooien rondom de grillige contouren van een eigenzinnige dorpsgemeenschap. Hierbij werpt het verleden regelmatig een schaduw over het heden zoals ook in dit debuut IJsprinses. Läckberg mixt deze ingrediënten met veel succes en weet zo een groot en internationaal lezerspubliek aan zich te binden.