Menu:

Bibliografie

Links:

Zusje


De winter loopt ten einde in de kustplaats Fjällbacka. Patrik en Erica treffen de laatste voorbereidingen voor hun huwelijk. In Tanumshede, waar Patrik werkt, heerst grote opwinding. Het stadje wordt het decor voor een tv-serie. In de realitysoap Fucking Tanum gaan oud-deelnemers uit series als Big Brother een tijd in het stadje wonen en werken. De plaatselijke politiek en de middenstand zien dit helemaal zitten, ook al zijn de meeste deelnemers aan de serie enigszins beschadigde personen.

Dan wordt de rust verstoord door twee moorden. De eerste lijkt een dodelijk auto-ongeluk. Alles wijst erop dat het slachtoffer, Marit Kaspersen, dronken achter het stuur zat. Alleen: Marit dronk nooit alcohol. Sectie wijst uit dat de vrouw is vermoord.
Het tweede slachtoffer wordt naakt in een vuilnisbak aangetroffen. Het is Lillemor Persson, alias Barbie, een van de deelnemers aan Fucking Tanum.

Patrik en zijn collega's gaan de moorden onderzoeken. Gaandeweg blijkt dat deze twee zo verschillende zaken met elkaar te maken hebben. De soap die Tanumshede welvaart en landelijke bekendheid moest brengen, laat diepe sporen na omdat iemand nog oude rekeningen te vereffenen heeft. Lukt het Patrik om de dader te stoppen voordat deze opnieuw toeslaat?

Boekgegevens
Titel: Zusje (2008)
Auteur: Camilla Läckberg
Originele titel: Olycksfågeln (2006)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1177-1
Omvang: 369 p.

Gelezen: 11-2008

BOB-score 3/5

Kijken en bekeken worden

Camilla Läckberg houdt er een moordend tempo op na. Sinds haar debuut in 2002 met IJsprinses heeft ze in totaal zes boeken geschreven over haar vaste duo schrijfster Erica Falck en inspecteur Patrik Hedström uit het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka. Uitgeverij Anthos doet haar best om van deze internationale bestsellers vertalingen op de markt te brengen. Eerder dit jaar kwam het derde deel uit met de titel Steenhouwer nu gevolgd door Zusje.

De setting die in de eerste drie boeken is geschetst ziet er in een notendop als volgt uit: Erica Falck en Patrik Hedström wonen samen met hun dochtertje Maja en zijn druk doende met de voorbereiding van hun huwelijksfeest. Bij Erica en Patrik in huis woont Anna, de zus van Erica, samen met haar twee kinderen nadat de relatie met de vader, op een niet gangbare manier, is beëindigd. Erica schrijft boeken over moordzaken in Fjällbacka en Patrik is inspecteur bij de recherche in het nabijgelegen Tanumshede.

Het stadje Tanumshede staat in dit boek totaal op zijn kop. Een groot mediacircus is neergestreken en doet verslag van de realityshow waarbij oud-deelnemers van programma's als Big Brother en Expeditie Robinson tijdelijk in het stadje zijn komen wonen en werken. De bevolking van het plaatsje heeft gemengde gevoelens bij dit spektakel dat wordt uitgezonden onder de smaakvolle titel Fucking Tanum. Kijkcijfers schieten naar een ongekende hoogte wanneer deelneemster Barbie dood en ontkleed wordt aangetroffen in een vuilnisbak.

De moord op de tv-ster is niet het enige probleem waar het rechercheteam zich over moet buigen. Uit een onderzoek naar een dodelijk auto-ongeluk blijkt dat de bestuurster is vermoord. Een grote hoeveelheid sterke drank wordt aangetroffen in haar bloed. Voor Patrik reden genoeg om zijn collega's in de omgeving eens te polsen of deze modus operandi wordt herkend.

Voor de groeiende schare fans van Camilla Läckberg zal Zusje zeker voldoen aan het verwachtingspatroon. Er wordt uitvoerig uit de doeken gedaan hoe de relaties van de vaste hoofdpersonen zich verder ontwikkelen, de techniek die Läckberg gebruikt om in haar boeken spanning aan te brengen volgt een vast en inmiddels voorspelbaar patroon. Deze voorspelbaarheid doet echter niets af aan de soepele en prettig leesbare schrijfstijl die de lezer ongenadig naar het ontwarren van de plot stuwt. Kritische noot in dit boek richt zich op het misbruik van emotioneel beschadigde jongeren die hun roem zoeken bij de stortvloed aan realityshows waarmee de commerciële televisie de kijker overspoelt.

Het is meer dan duidelijk, Camilla Läckberg draait volop mee in de top van succesvolle Scandinavische auteurs.