Menu:

Bibliografie

Links:

Oorlogskind


Oorlogskind is de vijfde thriller over politieagent Patrik Hedström en Erika Falck. Deze keer draait het verhaal over Erikas moeder: waarom heeft zij al die jaren een oude nazi-medaille bewaard? Met die vraag blijft Erika worstelen. Uiteindelijk besluit ze de gepensioneerde geschiedenis leraar Erik Frankel te bezoeken, een expert op het gebied van onderscheidingen. Maar Frankel gedraagd zich vreemd en geeft ontwijkende antwoorden.
Twee maanden later is hij dood, vermoord. Erika is geschokt. Als zij de dagboeken van haar moeder leest, wordt onthuld waarom haar moeder nooit een band met haar dochters kon opbouwen en waarom ze veranderde van een lieve, zachtaardige vrouw in de kille, afstandelijke moeder die ze was.

Boekgegevens
Titel: Oorlogskind (2009)
Auteur: Camilla Läckberg
Originele titel: Tyskungen (2007)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1385-5
Omvang: 464 p.

Gelezen: 07-2009

BOB-score 3/5

De krimpende populatie van Fjällbacka

Wisselen tussen heden en verleden is de formule die Camilla Läckberg veelvuldig toepast in haar misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck uit het kustplaatsje Fjällbacka. De verhaallijn uit het verleden wordt in Oorlogskind gevormd door dagboeken, een kinderhemdje en een medaille die Erica op zolder vindt . De dagboeken zijn geschreven door haar inmiddels overleden moeder en beschrijven een korte maar turbulente periode uit de tweede wereldoorlog. Hoewel Zweden neutraal is worden de bewoners van het dorp Fjällbacka regelmatig geconfronteerd met de verstrekkende consequenties van de oorlog.

Na de geboorte van hun dochter is het nu aan Erica om haar werk als schrijfster weer op te pakken terwijl politieman Patrik Hedström ouderschapsverlof heeft genomen om voor zijn dochter te zorgen. Het volledig verantwoordelijkheid nemen voor alle zorgtaken valt Patrik zwaar vooral omdat er door twee jonge inbrekers een dode wordt gevonden. Het slachtoffer is de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel. Een grote hoofdwond is het bewijs dat hij niet vredig is ingeslapen. Erica heeft interesse in deze moordzaak omdat Frankel in het vriendengroepje zat waar ook haar moeder deel van uitmaakte en waarover zij schreef in haar dagboeken.

Waar Patrik zijn dagen vult met lopen achter de wandelwagen samen met zijn ex-vrouw, daar doet Erica haar best om niet jaloers te worden. Op bezoek bij een dementerende jeugdvriendin van haar moeder probeert ze te begrijpen wat er is gebeurd tijdens de oorlog. Het gedachtegoed van de nazi's is niet verdwenen en de nationalistische gevoelens worden aangewakkerd en doorgegeven aan de jongere generatie. Terwijl Erica zich langzaam een beeld vormt van de jeugd van haar afstandelijke moeder valt er een nieuw slachtoffer. Wederom uit de vriendenkring van haar moeder. Wat is er gebeurd in het verleden en wie doet wanhopige pogingen om de waarheid te verbergen ? Waar de dagboeken van haar moeder onverwachts stoppen krijgt Erica hulp aangeboden uit een totaal onverwachte hoek.

Oorlogskind is het vijfde boek van Camilla Läckberg over Patrik Hedström en Erica Falck. Läckberg heeft in een interview gezegd dat ze haar hoofdpersonen heeft gemodelleerd naar zichzelf en haar ex-man. De schrijfster stopt veel persoonlijke ervaringen in haar boeken en besteedt veel aandacht aan het gevoelsleven en de relaties van haar hoofdpersonen. De frustratie van Erica die maar niet toekomt aan het schrijven omdat zij Patrik moet helpen bij het aankleden van hun dochter lijkt een wanhoopskreet gebaseerd op eigen ervaring. Uitstapjes die niet alle lezers zullen waarderen maar die wel een wezenlijk onderdeel zijn geworden van de boeken van schrijfsters als Camilla Läckberg en Mari Jungstedt.
Voor de groeiende schare fans biedt dit boek een schat aan nieuwe informatie over het pittoreske Fjällbacka en haar inwoners ondanks dat Läckberg per boek de populatie laat krimpen. Goed nieuws dat ook tijdens haar zwangerschap zij kans heeft gezien een nieuw boek te schrijven met ongetwijfeld weer nieuwe persoonlijke ervaringen en kleine relationele frustraties die naast de misdaad kunnen worden verwerkt in volgende delen.