Menu:

Bibliografie

Links:

Zeemeermin


In Fjällbacka is een man spoorloos verdwenen. Onderzoek van inspecteur Patrik Hedström en zijn collega's levert niets op. Vier maanden later wordt de man alsnog gevonden: vastgevroren in het ijs. Hij is vermoord.
In dezelfde periode ontvangt een kennis van het slachtoffer, de schrijver Christian Thydell, anonieme dreigbrieven. Thydell is druk met de lancering van zijn roman Zeemeermin en heeft geen zin om de politie in te schakelen. Uitgerekend op de avond van de boekpresentatie krijgt hij weer een uiterst intimiderende brief. Erica Falck, bevriend met de jonge schrijver, maakt zich zorgen en laat een van de brieven aan Patrik zien. Hij realiseert zich dat Christian in groot gevaar is: de afzender koestert een enorme wrok jegens hem en toont zich een zeer labiel persoon die geweld niet schuwt. Dan wordt in het dorp het lichaam van een tweede vermoorde man gevonden. Geen toeval, zo blijkt al snel.

Boekgegevens
Titel: Zeemeermin (2010)
Auteur: Camilla Läckberg
Originele titel: Sjöjungfrun (2008)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1386-4
Omvang: 416 p.

Gelezen: 03-2010

BOB-score 3/5

Watskeburt?

Debuterend schrijver Christian Thyddel uit Fjällbacka krijgt voor zijn roman Zeemeermin niet alleen lovende kritieken in de landelijke pers maar ook intimiderende dreigbrieven van een onbekende. Brieven die hij zeer serieus neemt omdat zijn jeugdvriend Magnus spoorloos is verdwenen. Erica zelf in de laatste fase van haar zwangerschap van een tweeling staat haar collega-schrijver met raad en daad terzijde niet in de laatste plaats om haar eigen nieuwsgierigheid te bevredigen.
Patrik stuit na een maandenlange zoektocht met het politieteam uit het nabijgelegen Tanumshede op het lichaam van Magnus dat geconserveerd in het ijs wordt teruggevonden met duidelijke sporen van geweld.

Terwijl Patrik de jacht opent naar de dader van de moord en Erica probeert te achterhalen wie er achter de dreigbrieven steekt wordt duidelijk dat niet alleen Magnus en Christian zijn bedreigd. Erik en Kenneth, twee jeugdvrienden van Magnus, hebben hun eigen portie bedreigingen ontvangen. Het is duidelijk dat de vier een gemeenschappelijke verleden hebben en dat hier de oplossing moet worden gezocht. Voor Erica wordt het steeds duidelijker dat een deel van het antwoord terug te vinden moet zijn in het boek Zeemeermin. Het is dan ook een kwestie van tijd tot een tweede dodelijk slachtoffer valt.

In tegenstelling tot het tweede boek Predikant waar Erica zwanger is van haar dochter Maja en geen wezenlijk aandeel heeft in het oplossen van de misdaad wordt in dit boek Zeemeermin van Erica een actieve bijdrage verlangd. Naast het speuren blijft er nog genoeg tijd nodig over om samen met zus Anna te klagen over de zwangerschapskwalen en hongergevoelens weg te eten met bij voorkeur met Ben en Jerry's chocoladeijs.

Zeemeermin bevat alle ingrediënten die de liefhebbers ook uit de voorgaande vijf boeken van Läckberg zullen herkennen en verwachten te vinden. De gebeurtenis in het verleden die geleidelijk aan wordt onthuld aan de lezer. De korte scènes waarbij vanuit wisselend perspectief het verhaal en de spanning wordt opgebouwd inclusief de bijbehorende cliffhangers. Huiselijke tafereeltjes, warme familiebanden en de relatie tussen Erica en Patrik die nergens ontspoort doen je soms verlangen naar een furieuze uitbarsting van gooien met deuren en smijten met servies. Tevergeefs zul je zoeken naar deze emotionele uitbarstingen. Läckberg heeft voor de lezer wel een ultieme uitsmijter in huis in de vorm van een super cliffhanger zoals de allerlaatste scène van de laatste soap-aflevering van het seizoen. Watskeburt?