Bittere bloemen

Na een verblijf van enkele maanden in een ontwenningskliniek stap privédetective Varg Veum de maatschappij weer in. In de hoop zijn werk langzaam weer te kunnen oppakken, neemt hij een simpel baantje aan, als bewaker van een huis waarvan de bewoners enige tijd in Spanje verblijven. Wanneer de vrouw die hem het baantje heeft bezorgt hem het huis laat zien, blijkt dat er een lijk in het zwembad ligt. Terwijl Veum het lijk uit het water haalt, verdwijnt zijn opdrachtgeefster spoorloos.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ondanks de waarschuwingen van de politie gaat Veum op zoek naar de verdwenen vrouw. Hij komt een milieuschandaal bij een chemische fabriek op het spoor. Zakenbelangen blijken het weer eens gewonnen te hebben van milieubelangen. Met de ontdekking van dit schandaal stuit Veum ook op een gebeurtenis die acht jaar eerder heeft plaatsgevonden. De vraag die hem blijft achtervolgen luidt: wat gebeurde er precies op de avond van 26april 1979?
Op Agatha Christie-achtige wijze probeert Veum het raadsel te ontwarren.

Boekgegevens
Titel: Bittere bloemen (1999)
Auteur: Gunnar Staalesen
Originele titel: Bitre blomster (1991)
Vertaling: Annemarie Smit
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-024-4
Omvang: 319 p.

Gelezen: 10-2004 / 09-2008

BOB-score 3/5

Noorse gumshoe

Privé-detective Varg Veum uit het Noorse Bergen heeft een baantje als toezichthouder op een tijdelijk onbewoond huis op zich genomen om rustig te kunnen beginnen na een verblijf in een ontwenningskliniek. Het baantje begint echter alles behalve rustig wanneer hij in het zwembad het lichaam van een man aantreft.
Veum pakt noodgedwongen zijn oude beroep maar weer op omdat hij wil weten wie de man in het zwembad is. Al snel wordt duidelijk dat er geen sprake is van een simpele impulsieve daad. Lopende het onderzoek vallen er meer slachtoffers. De wolf is op jacht.
Gunnar Staalesen schreef al meer boeken over deze Noorse gumshoe die met lede ogen ziet dat de zware industriële- en olie-industrie de natuur van zijn land bedreigt. Prima gedoseerde humor in een verhaal waarin heel wat en soms iets te veel sporen moeten worden nagelopen voordat de dader uiteindelijk tegen de lamp loopt.