Menu:

Bibliografie

Links:

Wallander-reeks

Romans over de Zweedse onrust
Kurt Wallander is de hoofdpersoon uit de serie van negen boeken die Henning Mankell wereldberoemd maakte. Wallander is de enigzins norse en melancholische politieman die werkzaam is in de zuid-Zweedse plaatsje Ystad.
Voor zijn boeken over Wallander ontving Henning Mankell diverse prijzen waaronder in 1992 de Glasnyckeln voor beste Scandinavische misdaadroman en de Gold Dagger Award voor beste misdaadroman van 2001.
Gebaseerd op de boeken verscheen een aantal verfilmingen met Rolf Lassgård in de rol van Kurt Wallander. De hoofdpersoon Wallander en zijn dochter Linda zijn eveneens gebruikt voor een aantal films die los staan van de Wallander-reeks.

In het voorwoord van het negende boek 'De jonge Wallander' schrijft Mankell in 1999 dat hij een reeks van tien boeken wilde schrijven over Wallander. Het tiende boek over kindermisbruik heeft hij niet willen voltooien. Het laatste boek bevat een vijftal kortere verhalen waaronder 'De piramide' dat ook los verscheen. Het geschenkboekje van het CPNB met de titel 'Het graf' deed veel stof deed opwaaien vanwege de vermeende overeenkomsten met 'Moordkuil' van de IJslandse schrijver Arnaldur Indriðason.

Zo stellig als in 1999 is Mankell niet meer en mogelijk zullen er nog meer boeken verschijnen over Kurt Wallander en zijn dochter Linda.

Profetische woorden uit 2008. Eind 2009 verscheen in Zweden het tiende boek met Wallander met de titel 'Den orolige mannen'.
In vertaling is het boek uitgebracht als 'De gekwelde man'.