Menu:

Bibliografie

Links:

Onderkoeld

In Pingvellir, dat in in een ver verleden een pleisterplaats van vikingen was, wordt een vrouw dood aangetroffen in haar zomerhuis. Alles wijst erop dat ze zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt. Als inspecteur Erlendur een opname in handen krijgt van een geheimzinnige séance waarbij de vrouw kort voor haar overlijden aanwezig was, besluit hij uit te zoeken waarom ze ze zelfmoord pleegde.

Boekgegevens
Titel: Onderkoeld (2009)
Auteur: Arnaldur Indrišason
Originele titel: Haršskafi (2007)
Vertaling: Marcel Otten
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3524-1
Omvang: 236 p.

Gelezen: 05-2009

Awards
Blóšdropinn 2008

BOB-score 4/5

Cold cases

"Ik ken Erlendur niet zo goed. Daarom blijf ik over hem schrijven. Elk boek geeft meer informatie over hem prijs. Stukje bij beetje leer ik hem kennen." De uitspraak komt van de IJslandse grootmeester Arnaldur Indrišason en heeft betrekking op zijn vaste hoofdpersoon inspecteur Erlendur Sveinsson.
De reeks met Erlendur telt inmiddels acht delen met als meest recente boek het nog niet vertaalde Myrkį. Onderkoeld is de vertaling van het in 2007 verschenen Haršskafi. De berg waarop, in de jeugd van Erlendur, zijn broer Bergur spoorloos verdween in een verblindende sneeuwstorm. Een verdwijning die Erlendur al een leven lang dwingt tot het zoeken naar antwoorden.

In een zomerhuisje wordt door een vriendin het lichaam gevonden van Mariį. Alle sporen wijzen in de richting van zelfmoord. Haar vriendin Karin heeft moeite met deze verklaring en benadert Erlendur met een cassette waarop een gesprek staat tussen een medium en Mariį. Welke antwoorden heeft Mariį gezocht?
Een van de eerste zaken waar Erlendur als rechercheur mee te maken kreeg was de verdwijning van een aantal jonge mensen. Daviš de eindexamenkandidaat die plotseling verdween en die bij zijn ouders een gapend gat van onzekerheid heeft achtergelaten. De vader van Daviš heeft in de verstreken dertig jaar regelmatig contact gehouden met Erlendur, zoekende naar antwoorden. Gelijktijdig met Daviš verdween ook de jonge studente Gušrun die samen met haar gele Mini nooit is teruggevonden. Wat is het verhaal achter deze verdwijningen? Erlendur bijt zich vast in de zelfmoord van Mariį en de cold cases van Daviš en Gušrun.

Arnaldur Indrišason beschrijft in Onderkoeld vrij gedetailleerd het onderzoek dat Erlendur doet naar de dood van Mariį. Gedegen politiewerk waarbij informatie uit het verleden wordt losgepeuterd. Geen forensisch CSI geneuzel maar op het goede moment aan de betrokkenen de juiste vragen stellen. Maar niet het componeren en oplossen van de puzzel maakt Indrišason tot een internationaal gewaardeerde schrijver. De meerwaarde zit in de thematiek van zijn boeken. De hereniging van geliefden als thema en rode draad door dit boek. Het blijven investeren in de relatie met je kinderen en het kunnen loslaten van de overledenen. Waarbij de dood kan worden gezien als einde maar ook als nieuw begin, afhankelijk van je geloof.
'Ik weet niet zeker of je je lot in handen van de goden moet leggen, wie het ook zijn,' zei Erlendur. 'Je schept je eigen lot.'

Samen met de schrijver leren we Erlendur door dit boek weer beter kennen, de politieman die blijft zoeken naar antwoorden langzaam klimmend en verdwijnend in de koude mist van de berg Haršskafi.

Een indrukwekkend boek dat namens IJsland is genomineerd voor beste Scandinavische misdaadroman 2009.