Menu:

Bibliografie

Links:

Winternacht

Op een ijzige januaridag wordt het lichaam van een kind gevonden in de tuin van een appartementencomplex in Reykjavķk: een donker jongetje ligt dood in de bebloede sneeuw.
Als Erlendur, Elķnborg en Sigurdur Óli in barre weersomstandigheden met hun onderzoek beginnen, vermoeden zij dat de dader uit racistische motieven handelde. Wat zij tijdens hun zoektocht aan het licht brengen, geeft een onthutsend beeld van een gesloten samenleving.

Boekgegevens
Titel: Winternacht (2007)
Auteur: Arnaldur Indrišason
Originele titel:Vetrarborgin (2005)
Vertaling: Kim Middel
Uitgeverij: Q
ISBN: 90-214-6814-3
Omvang: 287 p.

Gelezen: 06-2007

BOB-score 4/5

Vooroordelen

In deze zesde roman van Indrišason over politieman Erlendur Sveinsson lopen de vooroordelen als een rode draad door het boek. Winternacht start met de vondst van een doodgestoken tienjarig jongetje van gemengd Thais-IJslandse afkomst.
Erlendur en zijn collega's Elķnborg en Siguršur Óli starten hun onderzoek in de buurt en op school van de jongen Elķas, die samen met zijn moeder Sunee en Thaise halfbroer Niran wonen in een troosteloze omgeving.
Nationalistische gevoelens, zinloos geweld, problemen met integratie worden fraai gecombineerd met een oudere politieman die zelf gebukt gaat onder een onverwerkt verleden, een moeizame relatie met zijn kinderen en een oud-collega die komt te overlijden. Het misdaadverhaal komt meer en meer op de achtergrond naar mate deze reeks vordert en de problematiek van de IJslandse samenleving gaat een steeds dominantere rol spelen.
Indrišason levert met Winternacht wederom een mooi boek af waarbij melancholie tot kunstvorm wordt verheven. De leeservaring van Winternacht wordt rijker als eerst de voorafgaande delen worden gelezen.

Lijkje van een tienjarige
"[..] De laatste keer dat ik een Indridason in één adem uitlas, kreeg ik een nachtmerrie. Het nare verhaal over kinderen die als proefdieren werden gebruikt was onder mijn huid gekropen. Dezelfde bestanddelen zitten in 'Winternacht': spanning, scherpe dialogen, inktzwart gegeven. Maar de ontknoping is dit keer vooral intriest - een boze droom bleef uit.[..] "
Harrļet Salm in Trouw 19/05/2007