Menu:

Bibliografie

Links:

Twee soldaten

De achttienjarige Leon en Gabriel zijn sinds hun jeugd al vrienden, broeders en criminelen. Ze zijn de leiders van de Råby Warriors, de bende die het straatbeeld in een Stockholmse voorstad bepaalt. Als Leon vastzit voor een overval helpt Gabriel hem te ontsnappen. Tijdens de vlucht vermoordt Leon een gevangenisbewaakster. Rechercheur Ewert Grens is vastberaden om de jonge crimineel weer achter slot en grendel te krijgen. De vraag is hoe ver alle betrokkenen willen gaan om de situatie te veranderen…

Boekgegevens
Titel: Twee soldaten (2012)
Auteur: Roslund & Hellström
Originele titel: Två soldater (2012)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-2533-6
Omvang: 728 p.

Gelezen: 12-2012

BOB-score 4/5

De geur van amandelspijs

Voormalig journalist Anders Roslund en ex-crimineel Börge Hellström hebben als schrijversduo met Twee soldaten hun zesde misdaadroman afgeleverd. Beide schrijvers nemen de lezer mee naar Råby, een fictieve voorstad van Stockholm met eindeloze rijen flats gevuld met een bont gezelschap aan bewoners. Het klimaat op straat wordt bepaald door criminele en gewelddadige jeugdbendes met eigen wetten die ze zonder aanzien des persoons handhaven.

Leon Jensen zit in een zwaar beveiligde gevangenis. Zijn jeugdvriend en partner in crime Gabriel Milton woont in een van de flats in Råby met zijn vriendin Wanda. Beide heren maken delen uit van de Råby Warriors en worden in de gaten gehouden door politieman José Pereira van de afdeling bende-criminaliteit. José heeft goed zicht op de ontwikkeling en ziet dat het duo zich opmaakt voor de laatste definitieve stap. Ze willen met hun bende naar de top van de hiërarchie. Hun foto’s moeten bovenaan het bord van José komen. De Råby Warriors zullen na een vernietigende explosie opgaan in vlammen en uit de as zullen de Ghetto Soldiers herrijzen.

‘ Ik ben dus Eddie. De volgende keer maak ik je dood.’
Ana woont haar hele leven al in Råby en werkt voor maatschappelijk werk. Zij ziet generaties jonge kinderen kiezen voor de makkelijke weg van het grote geld. Thom is brandweerman die avond aan avond diverse keren moet uitrukken om branden te blussen in kelders, containers en auto’s. Vaak opgewacht door groepen jongeren die hun het werken onmogelijk komen maken. Tegen bedreigingen en geweld kun je een beschermend vest dragen maar hoe je bescherm je jezelf wanneer je in het gezicht wordt gespuugd?

Bij een zowel gewelddadige als ingenieuze ontsnapping gijzelt Leon een bewaakster wanneer Gabriel zijn broeder komt bevrijden. Beide getto-soldaten vluchten met een gestolen wagen op weg naar Råby. Aan bevelvoerend commandant Ewert Grens de schijnbaar hopeloze taak om deze criminelen weer achter slot en grendel te krijgen. Achter welke van de tienduizenden ramen schuilt het gevaar?

‘De ziel huivert voor de leegte en wil tot iedere prijs contact. Indien niet bemind, dan bewonderd of anders gevreesd of zelfs verafschuwd. Maar geen leegte.’
Roslund en Hellström beginnen Twee soldaten met een boodschap uit het boek Dokter Glas van Hjalmar Söderberg. In het eerste gedeelte schetst het duo de rauwe wereld van gevangenen en het deprimerende leven in de verpauperde voorsteden. De staccatotaal van de straat wordt net als in de boeken van Jens Lapidus meesterlijk omgezet door vertaler Jasper Popma. In het tweede deel volgt de lezer politieman Grens die de criminelen dicht op de hielen zit maar telkens een stap te laat lijkt te komen. Wie doorbreekt de vicieuze cirkel? Wie zal uiteindelijk winnen: de krijgers van de straat die strijden voor het eigenbelang of twee soldaten die samen vechten voor een betere wereld. Een verandering die begint met de geur van amandelspijs. Zweeds vuurwerk!