Menu:

Bibliografie

Links:

Kluis 21

Politieman Ewert Grens heeft er weinig moeite mee om een onthullende videotape te laten verdwijnen als hij daarmee de weduwe van zijn vermoorde collega Bengt Nordwall een dienst kan bewijzen. Al evenmin heeft Ewert Grens last van zijn geweten als het erom gaat de persoon te grazen te nemen die een vrouwelijke collega (en geliefde) in een rolstoel heeft doen belanden. Hij is een goed mens die wat over heeft voor zijn vrienden. In Kluis 21 laten Roslund & Hellström zien hoe goede mensen te ver kunnen gaan in hun goede bedoelingen.

Boekgegevens
Titel: Kluis 21 (2006)
Auteur: Roslund & Hellström
Originele titel: Box 21 (2005)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0766-4
Omvang: 320 p.

Gelezen: 10-2006 / 09-2009

BOB-score 5/5

Wiebelen op het slappe koord

‘Ons plan was eens om vijf boeken te maken, maar het worden er vast meer. Waarom zo’n mooi leven opgeven? ’ zeggen de schrijvers Roslund en Hellström in een interview. Met het meeste recente ’Tre sekunder’ heeft het duo de eerste vijf boeken over hun vaste speurder Ewert Grens afgeleverd. Naar goede Zweedse traditie van Sjöwall en Wahlöö kan worden begonnen aan de tweede serie van vijf.

‘Kluis 21’ is het tweede boek waar Ewert dit maal de degens moet kruisen met de gewelddadige crimineel Jochum Lang die verantwoordelijk is voor de verwondingen die jaren eerder hebben geleid tot de hersenbeschadiging van zijn geliefde Anni. De gevangenis hebben op Lang geen louterend effect gehad en na zijn vrijlating is hij doorgegaan om tegen betaling mensen te mishandelen. Ewert Grens wil heel ver gaan om deze misdadiger levenslang achter de tralies te krijgen. Hierbij lapt hij regels en wetten aan zijn laars.

Lydia Grajauskas, een jonge vrouw uit Litouwen op zoek naar een beter leven in Stockholm wordt misbruikt, mishandeld en ingezet als prostituee. Na een zware mishandeling met een zweep komt ze in een ziekenhuis terecht en voor haar de druppel die de emmer doet overlopen. Met behulp van de inhoud uit kluis 21 van Stockholm Centraal weet Lydia een aantal mensen in gijzeling te nemen die ze wil ruilen tegen een politieman die kan tolken. Bengt Nordwall spreekt Russisch en is een goede bekende van Ewert. Voor deze collega wil Grens ver gaan, zo ver dat hij bewijsmateriaal laat verdwijnen.

In beide situaties moet Ewert Grens een keuze maken. Keuzes met verstrekkende gevolgen, keuzes die in strijd zijn met de rechtlijnige wetgeving die een politieman zoals Grens moet handhaven. Lydia Grajauskas, een slachtoffer van de vrouwenhandel neemt het recht in eigen hand. Neemt wraak.
Ewert Grens, verliest zijn geliefde door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Neemt ook het recht in eigen hand. Zowel Grajauskas als Grens zijn zowel slachtoffer als dader. Op een onnavolgbare wijze laat het schrijversduo een duivels dilemma zien, het slappe koord waarop zowel prostituee als politieman balanceren.
Een koord hoog boven de piste waarop de lezer zonder vangnet staat mee te wiebelen en dat meedogenloos door Roslund en Hellström wordt weggetrokken. Wat rest is een duizelingwekkende val.
Meesterlijk.