Bibliografie

Links:

Vaderwraak

In een kleine stad brengt een vader zijn dochtertje naar de crèche. Een paar uur later blijkt ze het slachtoffer te zijn geworden van een ontsnapte kindermoordenaar. Omdat het politieonderzoek stokt neemt de vader het recht in eigen handen. Hij handelt uit wraak, maar toch vooral om te voorkomen dat de moordenaar opnieuw zal toeslaan. De reacties van het publiek op de daad van de vader krijgen nationale proporties.

Boekgegevens
Titel: Vaderwraak (2005)
Auteur: Roslund & Hellström
Originele titel: Odjuret (2004)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1176-5
Omvang: 377 p.

Gelezen: 01-2006 / 01-2008

Awards
Glasnyckeln 2005

BOB-score 4/5

Geen groter beest dan de mens
Vaderwraak is de debuutroman van het schrijversduo Roslund & Hellström. Het boek werd in 2004 onder de titel Odjuret uitgegeven en kreeg in 2005 de Glasnyckeln-prijs voor beste Scandinavische misdaadroman. In Nederland werd het boek al in 2005 op de markt gebracht maar nu bij het uitkomen van De uitlevering , het derde boek van Roslund & Hellström, brengt de uitgeverij Vaderwraak nogmaals onder de aandacht van de lezers in de vorm van een kennismakingspocket.

In dit boek stapt het schrijversduo in het hoofd van de zwaar gestoorde Bernt Lund, een crimineel die veroordeeld is voor moord en verkrachting van twee jonge meisjes. Lund heeft een eigen kijk op de wereld en is niet in staat om zich te verplaatsen in zijn slachtoffers. Hierdoor is hij in staat om de meest gruwelijke misdrijven te begaan.

Wanneer Lund weet te ontsnappen uit zijn gevangenschap is het een kwestie van tijd totdat deze tikkende tijdbom opnieuw een slachtoffer maakt. In een beklemmende scène wordt van uit het perspectief van Lund beschreven hoe deze psychopaat als een spin op zijn net loert naar zijn volgende slachtoffer. Het slachtoffer blijft niet uit en er wordt nog een klein meisje misbruikt en om het leven gebracht. De vader van het laatste slachtoffer wil niet dat nog andere kinderen in de handen vallen van het beest Lund en grijpt eigenhandig in.

Borge Hellström is in zijn jeugd zelf slachtoffer geweest van seksueel misbruik en heeft zelf ook wraak genomen op zijn belager omdat hij vond dat het zijn recht was. Maar het wraak nemen gaf hem geen voldoening, hij voelde zich nog steeds misbruikt en vernederd. In dit boek geeft hij zijn gevoelens op een bijzondere manier vorm waarbij hij ook zijn ervaring met penitentiaire inrichtingen en hun bewoners in het verhaal een eigen plek heeft gegeven.

Vaderwraak laat door de ogen van de verschillende betrokkenen zien hoe complex een rechtstelsel kan zijn wanneer je kijkt naar een individueel geval. Begrip en sympathie voor de vader die het recht in eigen hand neemt maar ook voor de officier van justitie die probeert om vast te houden aan de wetten. Geldende wetten om te voorkomen dat iedere burger zich zelf gaat zien als rechtshandhaver en de totale chaos en onschuldige slachtoffers die dat dan weer tot gevolg heeft.

Razendknap, dat Roslund & Hellström het thema wraak hebben verpakt in een spannende misdaadroman die de lezer op het puntje van zijn stoel houdt. Een boek dat ook na het wegleggen de gedachten over dit onderwerp nog lang in gijzeling houdt.