Bibliografie

Links:

Zing als een vogel

In Västerås, geboortestad van de eigengereide inspecteur Elina Wiik, wordt een politicus doodgeschoten. Enkele dagen later overkomt een rijke industrieel in Göteburg hetzelfde. Als de politie vaststelt dat beide mannen om het leven zijn gebracht door dezelfde moordenaar, begint de zoektocht naar de dader. Uit het onderzoek blijkt dat de slachtoffers een geheimzinnig politiek verleden delen.

Boekgegevens
Titel: Zing als een vogel (2012)
Auteur: Thomas Kanger
Originele titel: Sjung som en fågel (2002)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-3500-
Omvang: 336 p.

Gelezen: 11-2012

BOB-score 3/5

Zonder handschoenen

Assistent-rechercheur Elina Wiik debuteerde in het vorig jaar verschenen De eerste steen. Mede door het oplossen van de moordzaak krijgt de politievrouw uit Västerås in het vervolg Zing als een vogel een promotie. De kersverse inspecteur krijgt nog voor de inkt droog is een moordzaak op haar bordje. Gepensioneerd wethouder Wiljam Åkesson werd in zijn eigen huis neergeschoten en opgerold in een kleed.

De alcoholverslaafde Olavi Andersson heeft zo zijn eigen problemen. Hij wordt op de huid gezeten door de Chemicus die hem aanspoort om illegale drank aan lotgenoten te verkopen. Olavi echter wil niets meer met hem te maken hebben en doet na de dood van zijn moeder zijn uiterste best om zijn eigen zaakjes op orde te brengen.

Elina treft in het huis van wethouder Åkesson veel materiaal aan uit zijn politieke verleden bij de sociaal-democraten waaronder wat oudere foto’s. Elina’s vader Botwik die in dezelfde periode bij de politiek en vakbonden betrokken was zou de wethouder eigenlijk moeten kennen. Elina krijgt echter niet veel los uit haar zwijgzame vader.
Wanneer in Göteborg een succesvol en gepensioneerd zakenman wordt neergeschoten met hetzelfde wapen als de wethouder uit Västerås is het voor Wiik en haar collega John Rosén duidelijk dat beide een gemeenschappelijk politiek verleden hebben waarin iets onverkwikkelijks is voorgevallen. In de archieven van de geheime diensten worden een aantal aanknopingspunten gevonden maar nog belangrijker lijkt de ontdekking dat er recent nog meer mensen op zoek gingen naar informatie. Wie schuilen er achter de codenamen 141 en 193?

Thomas Kanger duikt met Zing als een vogel, dat origineel stamt uit 2002, in het verleden van de vakbonden en de politieke partijen die begin jaren zeventig een belangrijke rol speelden. Een tijdperk waar Amerika middenin de koude oorlog zijn stempel probeert te drukken op Vietnam. Zweden slechts gescheiden door de Baltische zee ziet de Sovjet-Unie liggen en onderzeeërs door hun wateren varen. Infiltranten rapporteren aan geheime diensten soms met verregaande consequenties en soms dicht bij huis.

De link naar de koude oorlog en de partijpolitiek doet enigszins gedateerd aan. Kanger, zelf getrouwd met een Vietnamese vrouw, legt in dit boek een link tussen zijn eigen geboorteland en dat van zijn echtgenote. Vietnam speelt ook een rol in het in 2011 verschenen Drakens år waar Elina na vier jaar afwezigheid weer terugkeert. Wiik blijkt in dit boek geen katje om zonder handschoenen aan te pakken zoals een asociale terrasbezoeker aan de lijve ondervindt. Kanger zelf beschrijft zijn personage als een afspiegeling van veel moderne vrouwen met een hoog, bijna obsessief, ambitieniveau. Een observatie die volledig voor rekening komt van de schrijver. Tenslotte zingt iedere vogel zoals zij gebekt is.