Bibliografie

Links:

De eerste steen

Een afgebrand gemeentehuis in een Zweeds stadje. In de as worden de verkoolde resten van een man aangetroffen. Er wordt al snel een schuldige gevonden. Té snel, meent de jonge rechercheur Elina Wiik en daarmee maakt zij zich bij haar collega's van de afdeling Moordzaken niet geliefd. Maar de jonge vrouw wantrouwt de verklaring van de enige ooggetuige. Dan verdwijnt de vader van de getuige plotseling spoorloos. En de familie die achterblijft lijkt doodsbang. Wiik vermoedt dat er een verband is tussen de twee zaken. Vijanden binnen het politiekorps zijn tot alles bereid om haar onderzoek te dwarsbomen. Maar hoe kan zij de muur van stilzwijgen doorbreken?

Boekgegevens
Titel: De eerste steen (2011)
Auteur: Thomas Kanger
Originele titel: Första stenen (2001)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-3146-9
Omvang: 367 p.

Gelezen: 11-2011

BOB-score 3/5

Zij die zonder zonden zijn

Wanneer in de resten van het afgebrande dorpshuis van Surahammar het lichaam wordt aangetroffen van de conciërge Karl Johansson en er sporen zijn van brandstichting, dan is duidelijk dat het rechercheteam van het nabijgelegen Västerås aan het werk moet.

Assistent-rechercheur Elina Wiik neemt deel aan het onderzoek en verhoort mogelijke getuigen. Op basis van de getuigenis van de krantenjongen en autokenner Peter Adolfsson komt de politie al snel op het spoor van de mogelijke daders. De auto die Peter heeft gezien is in het bezit van Ismail Mehmedovic, een moslim die gevlucht is uit Bosnië. Voor het rechercheteam is het snel duidelijk. Zijn wagen is in de nabijheid van de brand gezien, hij heeft een motief voor de brand en zijn alibi voor het tijdstip van de brand is mager. Elina heeft zo haar bedenkingen.

Veel tijd kan ze niet meer besteden aan de brandstichting wanneer Bertil Adolfsson, de vader van krantenbezorger Peter, verdwijnt. Zijn vrouw doet aangifte, echter het zeer strenggelovige gezin is erg terughoudend met het verstrekken van informatie over de gezinssituatie. Elina voelt dat er een donkere wolk boven het gezin hangt maar kan niet goed haar vinger op de zere plek leggen. Om meer achtergrond over het gezin te krijgen neemt ze contact op met de voorganger van kerk en met de sociale dienst. Haar intuïtie heeft Elina in de juiste richting gebracht maar het blijft zaak Bertil terug te vinden. En hoe vind je een lichaam in de uitgestrekte bossen? Slim denkwerk en veel mankracht lijken de oplossing. De collega’s van Elina storen zich aan haar eigenzinnige optreden, gelukkig zorgt haar chef voor de benodigde rugdekking.

Voormalig journalist Thomas Kanger heeft een aantal boeken met Elina Wiik op zijn naam staan. Zijn debuut De eerste steen is het derde boek dat in vertaling verschijnt. Het boek De eerste steen is gebaseerd op een waargebeurde zaak met brandstichting en moord. Kanger wilde een true crime boek schrijven maar de dader wilde hier niet aan meewerken. Vervolgens is het verhaal omgevormd tot een misdaadroman waarin de ambitieuze rechercheur Elina Wiik haar debuut maakt. Een gedreven dame die haar eigen paden baant en streeft naar perfectie in haar werk en in haar privé-leven. Een weg die niet altijd makkelijk is. In dit debuut snijdt Kanger een aantal misstanden aan in de samenleving, de skinheads die duidelijk maken hoe zij de multiculturele samenleving ervaren, kerk en sociale dienst die het niet opnemen voor de zwakken in de samenleving, mishandeling en misbruik van vrouwen en een politiemacht die op basis van een aantal vooroordelen al snel tot conclusies komt. Een combinatie van factoren die leidt tot een dader die het recht in eigen hand neemt en besluit niet langer slachtoffer te zijn.

Het is goed dat de uitgeverij heeft besloten om ook het debuut van Thomas Kanger uit te brengen. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigenzinnige politievrouw die vrij van cynisme zo goed mogelijk haar werk wil doen. Het boek heeft nog wel een open eindje dat als storend kan worden ervaren en de spanningsboog staat in deze eersteling niet altijd even strak gespannen. Grensgebied uit 2008 is een veel beter uitgebalanceerde misdaadroman en voor De zondagsman uit 2010 klonken veel lovende woorden. De eerste steen is echter een goed debuut en legt de basis voor de volgende boeken met Elina Wiik in de hoofdrol.