Bibliografie

Links:

De zondagsman

Västerås in Zweden: politie-inspecteur Elina Wiik stuit in de archieven op een onopgeloste moordzaak die op het punt staat te verjaren. Eerst is het niet meer dan een poging om te ontsnappen aan de sleur op haar werk. Maar Elina raakt geobsedeerd door het lot van het slachtoffer en wordt volkomen door de zaak in beslag genomen. Dan ontdekt Elina dat er nog veel getuigen zijn die zich de zaak kunnen herinneren.
Maar wie was de dode vrouw? En wat is er gebeurd met haar baby die sinds de moord is verdwenen? Er resten Elina Wiik nog drie weken om de moordenaar op te sporen voor de verjaringstermijn afloopt - een race tegen de klok begint.

Boekgegevens
Titel: De zondagsman (2010)
Auteur: Thomas Kanger
Originele titel: Söndagsmannen (2004)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-2544-2
Omvang: 352 p.

Gelezen: 01-2011

BOB-score 3/5

Race tegen de klok

Op een goede honderd kilometer ten westen van Stockholm ligt Västerås, een stad met circa honderdduizend inwoners. Er gebeuren niet genoeg moorden om de ambitieuze rechercheur Elina Wiik bezig te houden. Als een gunst aan een collega die herstelt van een hartaanval bijt Elina zich vast in een cold case die op het punt staat te verjaren.

Het is bijna vijfentwintig jaar geleden dat Ylva Malmberg gewurgd werd teruggevonden in een afgelegen gebied. Haar door sneeuw bedekte lichaam was aangevreten door wolven en van haar jonge dochter ontbrak elk spoor. Er resten nog maar een paar weken of de moordenaar zal vrij worden gesteld van vervolging. Elina Wiik bindt de strijd aan met de onbekende dader maar zal ook de strijd aan moeten gaan met haar directe leidinggevende Jönsson. Via een slinkse manoeuvre weet ze aandacht te trekken van de rijksrecherche in Stockholm, maar wie gebruikt hierbij eigenlijk wie? Chef Jönsson voelt zich in ieder geval danig in zijn hemd gezet door Wiik.

Kari Solbakken, ooit te vondeling gelegd, heeft zo haar eigen problemen. Na een rondreis door Azië heeft zij een poging gedaan om hasj naar Zweden te smokkelen. Zij is verdacht maar de douane verzamelt samen met de politie eerst nog meer bewijs. Met huisgenoot Robert die ook het nodige op zijn kerfstok heeft besluit ze de uitkomst van het politieonderzoek niet af te wachten en samen vluchten ze naar het noorden om op zoek te gaan naar haar familieleden.

De zondagsman is het tweede boek van de Zweedse schrijver Thomas Kanger dat in vertaling verschijnt. Eerder werd Grensgebied uitgebracht waar Elina op zoek moest naar de moordenaar van haar minnaar Alex. De reeks over rechercheur Elina Wiik uit Västerås kent al vijf delen en de vertalingen verschijnen tot nu toe in omgekeerde volgorde en dat is jammer aangezien de schrijver ook teruggrijpt op gebeurtenissen uit eerdere boeken.

Elina Wiik heeft door de naderende verjaring maar één kans om de dader alsnog op te sporen. Zij richt al haar pijlen op de geheimzinnige N die regelmatig opduikt in de dagboeken van Ylva. Wie was deze vier sterren minnaar en waarom kwam hij alleen maar langs op zondag? Zat hij achter de moord en waar is de zondagsman nu? Terwijl Kari Solbakken op de Noorse eilandengroep de Lofoten zoekt naar sporen uit haar jeugd, volgt Wiik het bijna vervlogen spoor uit het verleden naar de Noorse hoofdstad Oslo. Beide vrouwen vinden iemand maar geen van twee degene naar wie ze eigenlijk op zoek waren. En zo weet Kanger op een knappe manier beide verhaallijnen te verbinden in deze goed geschreven en spannend door de race tegen de klok misdaadroman.