Bibliografie

Links:

Grensgebied

Op een ochtend lijkt het leven plotseling ondraaglijk voor de Zweedse inspecteur Elina Wiik en ze neemt een snelle, intuïtieve beslissing om alles achter zich te laten. Haar reis voert haar naar Italië, waar ze zich overgeeft aan blinde hartstocht. Maar haar minnaar heeft een verleden vol duistere geheimen. Wanneer hij vermoord wordt aangetroffen, wordt Elina meegesleurd in een maalstroom van vreemde gebeurtenissen.
Haar furieuze zoektocht naar de dader leidt haar naar het Grensgebied, waar de waarheid en fictie een identieke tweeling zijn. Tegen het decor van de harde realiteit van de verwoeste naoorlogse Kroatische maatschappij, moet Elina het tot dusver grootste raadsel van haar leven oplossen...

Boekgegevens
Titel: Grensgebied (2008)
Auteur: Thomas Kanger
Originele titel: Gränslandet (2007)
Vertaling: Wendy Prins & Jasper Popma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-2142-5
Omvang: 304 p.

Gelezen: 06-2008

BOB-score 4/5

De Godin van de regen

Monte Angelo
Ze was op zoek naar een alternatief.
Van het ene op het andere moment de keuze om het verstikkende Västerås in Zweden achter zich te laten en naar het zuiden te rijden en te blijven rijden tot je niet verder kon. Om je zelf terug te vinden in Monte Angelo in het zuiden van Italië en dan je hart te verliezen in de armen van de mysterieuze Alex. De engelenberg is de hemel voor inspecteur Elina Wiik. De engelenberg wordt de hel op het moment dat Elina haar minnaar aantreft in een poel van bloed.
De tijd stopt. Elina kijkt niet meer naar de film die haar leven was maar blijft hangen bij het ene beeld waar haar geliefde er niet meer is.

Andeoska Gora
Het blijven kijken naar het zelfde beeldje uit de film. Het je niet meer los maken van de verschrikkelijke dingen die in het verleden zijn gebeurd. Een verleden dat zich voor een aantal karakters in dit boek heeft afgespeeld in het Kroatische maar ook Servische Krajina. Krajina is het Servische woord voor grensgebied. Het oorlogsgebied rondom de Kroatische engelenberg waar zich verschrikkelijke dingen hebben afgespeeld. Ligt hier ook het antwoord op de vraag: wie was Alex en wie heeft hem vermoord?

Thomas Kanger laat zijn vaste speurder inspecteur Elina Wiik misdaden oplossen in zijn eigen woonplaats Västerås. ‘Grensgebied’ is al het vijfde deel uit de reeks die met 'Första stenen' in 2001 begon, maar het eerste dat nu in vertaling is verschenen. Kanger zet een fraai gecomponeerde misdaadroman neer in een setting van het hedendaagse Kroatië waar de hele samenleving nog de littekens draagt van een gruwelijke oorlog. Elina Wiik is een geloofwaardig karakter, die gedreven op zoek gaat naar de waarheid. Een waarheid die veel bewoners van de Krajina liever zo snel mogelijk willen vergeten.

Ängelsberg
In het schemerige grensgebied vindt Elina uiteindelijk de waarheid. De waarheid die wordt onthuld op de Zweedse versie van de engelenberg. In het plot legt Kanger nog een mooie link naar de Slavische mythologie. Een mythologie die de verschillende bevolkingsgroepen op de Balkan gemeenschappelijk hebben. Wellicht ligt hier ook een weg naar stabiliteit en vrede door te blijven zoeken naar gemeenschappelijke factoren.
Thomas Kanger draagt met zijn boek ‘Grensgebied’ hier in ieder geval zijn steentje aan bij.