Bibliografie

Links:

Jachthonden

Zeventien jaar geleden leidde William Wisting het onderzoek in een van Noorwegens meest beruchte strafzaken, de moord op de jonge Cecilia Linde. Als men ontdekt dat het bewijs is vervalst, wordt Wisting geschorst. Het ziet ernaar uit dat er een man onterecht is veroordeeld voor de moord, en de media ruiken bloed. Wisting heeft zijn leven gewijd aan de jacht op criminelen. Maar nu is hij degene op wie jacht wordt gemaakt. Om uit te vinden wat er daadwerkelijk is gebeurd moet Wisting zelf op onderzoek gaan, en niemand mag weten van zijn onderzoek. De pers gaat zijn gangen nauwlettend na en dus vraagt hij hulp aan zijn dochter Line, een journalist. De vermissing van opnieuw een jonge vrouw vormt het startschot voor een zinderende race tegen de klok. Wisting en zijn dochter moeten iedereen nét een stap voor proberen te blijven.

Boekgegevens
Titel: Jachthonden (2017)
Auteur: Jørn Lier Horst
Originele titel: Jakthundene (2012)
Vertaling: Kim Snoeijing
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0663-5
Omvang: 376 p.

Awards
Den gyldne revolver 2012

Gelezen: 06-2017

BOB-score 3/5

De honden van Boötes
Jachthonden is het tweede deel uit het Wisting kwartet dat uitgeverij AW Bruna in vertaling brengt van de Noorse schrijver Jørn Lier Horst. Het boek is deel acht in de reeks over inspecteur William Wisting die werkzaam is bij de recherche in Larvik. In Noorwegen verscheen het boek al in 2012 en won de prijs voor beste Noorse en beste Scandinavische misdaadroman. Hiermee trad Jørn Lier Horst in de bloedige voetsporen van zijn collega Jo Nesbø.

Line Wisting werkt als journalist voor de krant VG. Zij tipt haar vader William over een artikel dat op het punt staat te verschijnen. Een oude moordzaak wordt heropend omdat onderzoek uitwijst dat er geknoeid is met het bewijsmateriaal. Bewijsmateriaal dat heeft geleid tot de veroordeling van Rudolf Haglund voor de moord op twintigjarige Cecilia Linde. Haglund heeft voor deze moord vastgezeten maar is intussen weer een half jaar vrij man. Zijn advocaat heeft echter een verzoek tot heropening gedaan omdat hij ervan overtuigd is dat de politie zelf bewijsmateriaal heeft geproduceerd. Onderzoeksleider Wisting wordt verantwoordelijk gehouden en lopende het onderzoek geschorst.

Misdaadverslaggeefster Line heeft niet te veel tijd voor de problematiek van haar vader wanneer zij, sneller dan de politie, de identiteit van een nieuw moordslachtoffer kan vaststellen. Ze treft bij de woning van Jonas Ravneberg niet alleen inbraaksporen aan, maar wordt ook aangevallen. Zoekt de moordenaar van Ravneberg iets in zijn huis?
Terwijl William verantwoording moet afleggen over het onderzoek naar Haglund verdwijnt er opnieuw een meisje. Een zaak die veel overeenkomsten vertoont met de verdwijning van Cecilia Linde. Heeft de moordenaar opnieuw toegeslagen? Journalisten en rechercheurs snuffelen aan het spoor en openen de jacht.

Boeiend in deze Scandinavische misdaadroman is de uitwerking hoe een moderne samenleving een klimaat creëert waarbij misdaden onmiddellijk moeten worden opgelost en waarbij er tegelijkertijd geen enkele twijfel mag bestaan over de schuld van de dader. Media en justitie jagen elkaar op als een meute blaffende jachthonden waarbij integriteit regelmatig de vos is. Dochter Line als journaliste en vader William als politieman fungeren hierbij als rolmodel. Vanzelfsprekend wordt binnen het kader van het genre ook in deze misdaadroman de initiële chaos keurig gestructureerd, toegelicht en de dader in de kraag gevat.
De lezer die zelf alleen op spanning jaagt zal iets vinden van het tempo van Jachthonden. Wie een misdaadroman zoekt met een signaalfunctie voor misstanden in de samenleving is bij Jørn Lier Horst echter aan het juiste adres.