Bibliografie

Links:

Als de zee zwijgt

Voor een apotheek in Stavern wordt een man neergeschoten. In een vakantiehuisje op het schierland Kaupang verbrandt een jonge vrouw. Op open zee drijft een onbemand jacht vol bloedsporen. Drie gebeurtenissen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben - maar commissaris William Wisting weet het zeker: er is een connectie.

Boekgegevens
Titel: Als de zee zwijgt (2008)
Auteur: Jørn Lier Horst
Originele titel: Når havet stilner (2006)
Vertaling: Ingrid Hilwerda, Kim Snoeijing, Hilde Stuurwold
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3390-5
Omvang: 319 p.

Gelezen: 04-2008

BOB-score 3/5

Het begint met een trol
In een kustplaatsje Stavern in het zuiden van Noorwegen werkt en woont politieman en schrijver Jørn Lier Horst. Kennis met en ervaring over het politiewerk zijn heel herkenbaar aanwezig in zijn verhalen. Het alter ego van de schrijver is politieman William Wisting die virtueel een paar bureaus van de schrijver vandaan zit. Horst laat op zijn site weten dat hij werkt aan een tiendelige reeks met William in de hoofdrol. Als de zee zwijgt is het derde deel in de reeks. Eerder verscheen al in het Nederlands Toen Felicia verdween.

Het verhaal begint met een trol die door het raam van een apotheek wordt gesmeten. Op de stoep voor de apotheek in Stavern ligt een zwaar gewonde bewusteloze man. Hoewel er op de man is geschoten heeft geen van de omwonenden iets gehoord. Op dezelfde avond gaat op een nabijgelegen schiereiland een vakantiehuisje in vlammen op. In de resten wordt het zwaar verbrande lichaam gevonden van een jonge vrouw. Op de plek van de brand worden lege hulzen gevonden afkomstig van een schietpartij. Aan dek van een grote zeilboot die leeg wordt aangetroffen in de Røvikabaai wordt bloed gevonden. William Wisting heeft een complexe zaak in handen en de stenen trol zwijgt stoïcijns.

Dat zwijgen vaak de voorkeur heeft boven spreken blijkt uit de woorden van Williams collega.
'Ik weet waar hij woont', zei Nils Hammer knipogend en hij ging erop af. 'Die Arabieren irriteren me , ging hij verder. Je kunt nooit weten of ze de waarheid spreken. Ik geloof niet dat ze een hele zin kunnen uitspreken zonder te liegen. Er kan een vleugje waarheid zitten in wat ze zeggen, maar alles is verpakt in leugens.'

Tijdens het onderzoek komen William en zijn collega’s op het spoor van de Nederlander Theo Havelaar. Dat hier geen sprake kan zijn van zuivere koffie wordt snel duidelijk als in Málaga de intensieve samenwerking tussen William en zijn vrouwelijke collega Torunn ruw wordt verstoord door een bomaanslag op het appartement van Havelaar. De trol hult zich in afkeurend stilzwijgen. Terug in Noorwegen vallen de verschillende puzzelstukjes op hun plaats en weet Jørn Lier Horst de misdaden die zich op dorpsniveau afspeelden te verheffen naar een internationaal niveau. Waarbij William van zijn geestelijk vader de heldenrol krijgt toebedeeld.

Jørn Lier Horst levert een prima politieroman af met de sympathieke politieman William Wisting uit het landelijke Stavern die een groot contrast vormt met zijn collegaspeurder Harry Hole uit Oslo. In het verhaal worden stukjes Noorwegen verweven zoals het toneelstuk De vrouw van de zee van Ibsen, alsof Horst bang is dat de Noorse identiteit langzaam verdwijnt in een multiculturele zee.
De trol ziet echter dat het goed is en zwijgt.