Bibliografie

Links:

Rode sneeuw

Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man.
Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft. Daarom is hij er erg op tegen dat zijn dochter Line haar intrek neemt in een huisje aan de monding van de fjord. Zijn onrust wordt er niet minder op als ze verschillende ernstig toegetakelde lijken aan de verlaten scherenkust aantreffen. En de vogels vallen dood uit de lucht.

Boekgegevens
Titel: Rode sneeuw (2016)
Auteur: Jørn Lier Horst
Originele titel: Vinterstengt (2011)
Vertaling: Kim Snoeijing
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0662-7
Omvang: 367 p.

Gelezen: 10-2016

BOB-score 3/5

Internationale tentakels
De Noorse auteur en voormalig politieman Jørn Lier Horst is geen onbekende in Nederland. Van zijn hand verschenen al een tweetal boeken in vertaling als Toen Felicia verdween en Als de zee zwijgt. Beide boeken zijn een onderdeel van een inmiddels tiendelige serie over politieman William Wisting die vanuit zijn thuisbasis Larvik de misdaad in het zuiden van Noorwegen bestrijdt. Rode sneeuw is het zevende deel in deze reeks en is gepositioneerd als het eerste deel van het Wisting kwartet.

De herfst doet zijn intrede met bladeren die opwaaien door windvlagen, strijd voerend met de optrekkende mist die de vakantiehuisjes aan de kust omhult. De vuurtoren van Tvistein belicht dit schouwspel als Ove Bakkerud zijn huisje opengebroken aantreft, alle waardevolle spullen verdwenen. Bij zijn buurman en beroemde tv presentator Thomas Rønningen zijn de daders eveneens langs geweest, echter hier vindt Ove het bebloede lichaam van een man in donkere kleren en gehuld in zwarte bivakmuts.

Inspecteur William Wisting wordt opgeroepen, terwijl hij net samen met zijn vriendin genietend van een glas wijn de tv-show van Rønningen bekijkt. Het kustgebied is geen onbekend terrein aangezien de speurder er zelf ook een huisje heeft, verkregen uit de erfenis van een eigenzinnig familielid. Wat begint met wat lijkt op een uit de hand gelopen diefstal, groeit gestaag uit tot een complexe zaak met internationale tentakels. Wisting volgt een van de sporen naar Vilnius en belandt op de dievenmarkt van Gariunai.

De schrijver maakt inventief gebruik van het verloop van een politieonderzoek, veel onduidelijkheid en weinig voortgang in het begin, naar steeds meer inzicht en een versnellend tempo naar het einde. De lezer wordt op deze manier meegezogen in het verhaal en het voortschrijdend inzicht van deze 'Rebus amongst the Fjords' zoals een Schotse recensie stelt. Typisch voor Scandinavische misdaadromans is de maatschappelijke betrokkenheid, waarbij dit keer de problematiek van de Baltische staten en de negatieve effecten op het Westen kundig worden meegevlochten in de andere verhaallijnen. Thematiek die Henning Mankell eerder beschreef in zijn boek Honden van Riga uit 1992.

Voor het tweede deel uit het Wisting kwartet Jakthundene, ontving Jørn Lier Horst de prijs voor beste Scandinavische misdaadroman in 2013. Geen wonder dat de noordelijke filmindustrie de handen ineen heeft geslagen en in 2017 zal beginnen met het verfilmen van de boeken van deze internationaal succesvolle Noorse schrijver. Intussen hopen de lezers dat er vaart wordt gemaakt met de vertaling van het prijswinnende tweede deel Jachthonden.