Menu:

Bibliografie

Links:

Jørn Lier Horst

De in 1970 in het Noorse Bamble geboren Jørn Lier Horst is sinds 1995 politieman in Larvik. Zijn kennis over het politiewerkveld heeft hij inmiddels gebruikt voor het schrijven van een viertal misdaadromans. Zijn debuut in 2004 met de titel Nøkkelvitnet is gebaseerd op de verdwijning van de gepensioneerde Ronald Ramm uit Larvik in 1995. In dit eerste boek introduceert Horst zijn inspecteur William Wisting die werkzaam is in het plaatsje Stavern. William Wisting komt ook terug in het tweede deel Felicia forsvant uit 2005 dat in 2007 bij uitgeverij Querido is verschenen als Toen Felicia verdween in vertaling van Neeltje Wiersma. Aardig van dit boek is dat de titel is gebaseerd op het lied Felicia van Cornelis Vreeswijk, de Nederlandse zanger die een groot deel van zijn leven in Zweden heeft gewoond. Felicia verdween, weet iemand hoe dat kwam?.

In 2019 verscheen het laatste deel van het Wisting kwartet met de titel Dwaalspoor in een vertaling van Kim Kim Snoeijing bij uitgeverij AW Bruna.

De boeken Jachthonden en De kluizenaar hebben gediend als basis voor de tiendelige tv-serie Wisting (2019). Hierin speelt de Noorse acteur Sven Nordin de rol van politieman William Wisting. Nordin speelt eveneens in de Zweedse serie Blue Eyes (Blå ögon).