Menu:

Bibliografie

Links:

Dans met een engel

In een eenvoudige hotelkamer in Zuid-Londen wordt het lijk van een jonge Zweed gevonden. Hij is vermoord. Kort daarna vindt een soortgelijke moord plaats in Göteborg. De bloedige voetsporen wijzen erop dat er in de kamer een macabere dans is opgevoerd. Voor de 37-jarige hoofdinspecteur Erik Winter en zijn rechercheteam vormt dit het begin van een van de pijnlijkste onderzoeken waar ze ooit mee te maken hebben gehad.
'Dans met een engel' is een roman waarin vernedering en het gevoel buitengesloten te zijn centraal staan. Het is een roman over de verborgen kanten van de menselijke psyche, verteld met kracht en meegevoel. In 1997 kende de Zweedse Detectiveacademie aan 'Dans met een engel' de Grote Prijs voor de beste Zweedse thriller toe met de volgende motivatie: 'Een roman die met overtuiging en op persoonlijke toon een van de nachtmerrieachtige kanten van onze huidige samenleving schildert.'

Boekgegevens
Titel: Dans met een engel (2000)
Auteur: Åke Edwardson
Originele titel:Dans med en ängel (1997)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-113-5
Omvang: 432 p.

Gelezen: 02-2004 / 02-2008

Awards
Bästa svenska kriminalroman 1997

BOB-score 3/5

A tale of two cities

Waar Charles Dickens in zijn ‘A tale of two cities’ het verhaal in Londen en Parijs laat spelen, koos Åke Edwardson in zijn debuut ‘Dans met een engel’ voor Londen en Göteborg. Deze misdaadroman kaapte in 1997 meteen de prijs voor de beste Zweedse misdaadroman van het jaar in de wacht. Edwardson schreef naarstig verder aan de reeks met hoofdinspecteur Erik Winter, en in Zweden verschenen inmiddels negen delen. In Nederland kwam onlangs het zevende boek, Kamer nr. 10, uit. Bij wijze van promotie zorgde de uitgeverij voor een herdruk in pocketvorm van Dans met een engel.

In Londen en in Göteborg worden twee jongens gevonden. Ze zijn allebei om het leven gebracht en hun lichamen vertonen veel bloederige overeenkomsten. Erik Winter van de recherche onderzoekt deze moord in Göteborg . Zijn collega Steve Macdonald doet hetzelfde in Londen. Beide heren zijn er van overtuigd dat er een link moet zijn met de schimmige wereld van snuffmovies.

“De laatste draad die zijn gedachten bijeenhield brak af en werd vervangen door dromen en fragmenten van herinneringen die hij meenam toen het voorbij was en het stil was geworden.”

In dit debuut legt Edwardson het fundament voor zijn reeks en introduceert hij de hoofdrolspelers uit zijn latere boeken. De enigszins snobistische Winter met zijn Engelse handgemaakte kleding, zijn sigaren en single-malt whisky en voorliefde voor jazz verliest zich in dit debuut nog niet zo aan de diepgravende levensbeschouwingen die een aantal latere boeken kenmerken.

Naarmate het verhaal vordert wordt het voor Macdonald en Winter steeds duidelijker dat er sprake moet zijn van één en dezelfde dader en dan wordt het een kwestie van elimineren. De ontknoping die volgt en het motief van de dader had Charles Dickens zo kunnen verwerken in een verhaal over twee steden en één dader.