Bibliografie

Links:

Het evangelie van Lucifer

Bjørn Beltø, archeoloog en specialist op het gebied van oude manuscripten, krijgt een tekst van 4500 jaar oud in handen die ook wel bekendstaat als 'het evangelie van Lucifer'. De tekst bevat historische informatie die zo sensationeel is dat er letterlijk een moord voor gedaan wordt - ook Bjørn Beltø is niet veilig. Een mysterieuze duivelssekte aast op het manuscript. Is er nog wel iemand die hij kan vertrouwen?
Het evangelie leidt Bjørn Beltø naar Irak, waar hij de vondst van zijn leven kan doen. Een ontdekking die weleens een heel ander licht zou kunnen werpen op de wereldgeschiedenis.

Boekgegevens
Titel: Het evangelie van Lucifer (2011)
Auteur: Tom Egeland
Originele titel: Lucifers evangelium (2010)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1674-4
Omvang: 384 p.

Awards
Den gyldne revolver 2009

Gelezen: 11-2011

BOB-score 4/5

Beste Noorse thriller

De albino archeoloog Bjørn Beltø heeft veel aan naamsbekendheid gewonnen door zijn onderzoeken naar geheime manuscripten. Hij was al eerder druk in de weer met het Q-evangelie voorzien van citaten van Jezus. Een oud-Noors manuscript bracht Beltø in navolging van de vikingen naar de Egyptische piramides. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat als een monnik een manuscript vindt in de hand van een eeuwen eerder overleden broeder, hij contact zoekt met Beltø.
De nieuwsgierige archeoloog is niet moeilijk over te halen om het manuscript mee te smokkelen naar Noorwegen. Een kopie van de tekst wordt naar een collega in Oslo gebracht terwijl het manuscript zelf goed wordt opgeborgen in IJsland. Wanneer zowel de monnik die het manuscript vond als de collega in Oslo dood worden gevonden is het voor Beltø duidelijk dat hij even van het toneel moet verdwijnen. Op aanraden van de Noorse politie duikt hij onder op een afgelegen zomerboerderij in het Juvdal.

Via een internetforum voor theologen stuit Beltø op de naam van een Franse onderzoekster. Wanneer hij probeert contact met haar op te nemen blijkt dat zij spoorloos is verdwenen. Haar lichaam wordt teruggevonden in een verlaten kerk in Carcassonne. De misdaad vertoont dezelfde modus operandi die gebruikt is bij de monnik uit Kiev en de onderzoeker. Beltø weet dat hij niet langer kan blijven zitten wachten in zijn boerderij totdat de daders ook hem hebben gevonden. Maar wie zijn zij en waar komt de gedrevenheid vandaan om het niet te dateren perkament en manuscript in handen te krijgen. In zijn roze 2CV met zwarte stippen reist Beltø af naar Amsterdam naar Dirk van Rijsewijk die hem inwijdt in de geheimen van het evangelie van Lucifer en broeders van een geheimzinnige orde. In Rome krijgt Beltø de kans om zelf kennis te maken met de leden van het broederschap die slechts belangstelling hebben voor één ding. Waar is het manuscript? Hierin staan zij echter niet alleen. Uit een geheel andere hoek is er ook belangstelling en deze groep lijkt bij de Noorse archeoloog de juiste snaar te raken.

In Nederland zijn inmiddels zes boeken van Tom Egeland in vertaling verschenen waaronder drie thrillers over de albino archeoloog Bjørn Beltø. De boeken met Beltø kunnen worden geplaatst in een subgenre dat commercieel succesvol is gemaakt door Dan Brown en sindsdien gevolgd door velen. Onder de Scandinavische schrijvers zijn er niet veel navolgers maar Egeland vormt hierop een succesvolle uitzondering. Voor dit boek ontving hij de prijs voor beste Noorse thriller 2009.
Wie zich overgeeft aan Egeland wordt meegezogen in een verhaal dat de lezer voortstuwt als een wagentje op een reusachtige achtbaan. Wat is het geheim van Het evangelie van Lucifer en waarom eindigt de lange reis door Europa voor archeoloog Bjørn Beltø uiteindelijk in Mesopotamië? Onderweg is er geen tijd om te stoppen met lezen. Je moet verder of je wilt of niet. En na het lezen van de laatste pagina stort je op aarde neer gelijk de gevallen engel Lucifer. Knap gedaan.