Bibliografie

Links:

De bespieder

Een seriemoordenaar struint de straten van Oslo af, gewapend met een camcorder. Op een dag ontvangt Kristin Bye een envelop met videobeelden van een vermoorde vrouw. Uitzending van de gruwelijke beelden op televisie schokt de kijkers diep, maar levert helaas geen bruikbare tips op voor het politieonderzoek. Sterker nog: er worden nieuwe enveloppen met moordvideo's bezorgd.
Dan ontvangt Kristin een band waar ze zelf op staat. Is zij nu het volgende slachtoffer?

Boekgegevens
Titel: De bespieder (2007)
Auteur: Tom Egeland
Originele titel: Trollspeilet (1997)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0794-2
Omvang: 448 p.

Gelezen: 08-2007

BOB-score 3/5

The Age of Aquarius

In 2006 bracht uitgeverij De Geus, Wolvennacht uit van de Noorse auteur Tom Egeland. In deze thriller maakte de Nederlandse lezer kennis met tv-journalist Kristin Bye die betrokken raakt bij een gijzelingsdrama in een televisiestudio. Voor Egeland was Wolvennacht al het derde boek dat hij schreef over journaliste Kristin Bye. Gelukkig heeft De Geus nu besloten om het eerste deel uit de reeks naar Nederland te brengen, het uit 1997 stammende Trollspeilet wordt in vertaling van Annelies de Vroom uitgegeven als De bespieder.

Kristin Bye is een aantal maanden werkzaam als tv-journalist voor het nieuwsprogramma 24timer! van de commerciŽle zender Kanal 24, als zij een videoband ontvangt. Een videoband waar Kristin in eerste instantie weinig aandacht aan schenkt totdat de tweede video aankomt waarin een vrouw te zien is die vastgeketend is aan een muur. De redactie besluit dat het tijd wordt om de politie te betrekken in iets wat mogelijk een gijzeling zou kunnen zijn. Inspecteur Runar Vang neemt de zaak in onderzoek.
Op het moment dat een derde video arriveert waarop dezelfde vrouw wordt neergeschoten, komt het hele onderzoek in een stroomversnelling en voelt Kristin Bye het dilemma waar concurrerende tv-zenders mee te maken hebben laat je de schokkende beelden zien en trek je hiermee grote aantallen kijkers of laat je het vanuit esthetisch oogpunt niet zien? Gezien de grote commerciŽle belangen is de keuze relatief simpel en brengt Kanal 24 de schokkende beelden op tv.

Voor de lezer wordt het steeds duidelijker dat de seriemoordenaar die zich zelf Aquarius noemt een duivels spel speelt met de enigszins naÔeve Kristin. Na een ogenschijnlijke doorbraak wordt de dader opgepakt en trekt Kristin zich terug in een afgelegen vakantiehuisje om een boek te schrijven over haar belevenissen met deze moordenaar Aquarius. Oude rot in het vak, de aan alcohol verslaafde journalist Gunnar Borg vindt dat de oplossing van deze zaak stinkt en gaat zelf op onderzoek uit. Een onderzoek dat leidt tot een gewelddadige ontknoping, live in alle huiskamers gebracht door de zegeningen van commerciŽle televisie.

Mooie thriller van Tom Egeland die zelf als tv-journalist verbonden was aan het Noorse commerciŽle station TV2 en die zijn kennis en ervaring mooi heeft verweven in de thrillers rondom journaliste Kristin Bye. Laat de vertaling van Ňndebrettet, het tweede boek met Kristin Bye maar komen.