Bibliografie

Links:

Heksenbord

Zo'n 25 jaar geleden vond in het afgelegen plaatsje Juvdal een dubbele moord plaats: een echtpaar werd in hun huis gedood. Hun tienjarige dochter raakte hierbij in coma. De dader werd nooit gevonden.
Tv-journaliste Kristin Bye en de gepensioneerde verslaggever Gunnar Borg zijn in Juvdal om een documentaire over deze misdaad te maken, en hopelijk de zaak ook op te lossen voordat hij verjaard is. Ze krijgen een helpende hand van Victoria Underland, een medium van wie de telepathische prestaties al vaak in de pers bejubeld werden.
Tijdens hun verblijf wordt er een nieuwe moord gepleegd en de druk op Kristin en Gunnar om de dader te ontmaskeren wordt steeds groter. Alle mogelijke verdachten hebben zo hun motieven en duistere geheimen. Intussen lukt het Victoria contact te leggen met het in coma liggende meisje.

Boekgegevens
Titel: Heksenbord (2008)
Auteur: Tom Egeland
Originele titel: Åndebrettet (2004)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0795-9
Omvang: 534 p.

Gelezen: 11-2008

BOB-score 3/5

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

In 1997 schreef de voormalig tv-journalist Tom Egeland zijn eerste mediathriller over de jonge en ambitieuze tv-journaliste Kristin Bye. In Nederland verscheen de vertaling van dit debuut pas tien jaar later, nadat de lezer in 2006 eerst had kunnen kennismaken met Wolvennacht het derde boek over Kristin Bye. Om deze tot nu toe driedelige reeks compleet te maken is nu het chronologisch tweede boek verschenen als Heksenbord de vertaling van Åndebrettet uit 2004.

Journaliste Kristin Bye wil een tv-documentaire maken over een gruwelijke misdaad waarbij een echtpaar in hun huis werd vermoord en waarbij hun dochter zwaar gewond is geraakt. Het meisje ligt inmiddels bijna vijfentwintig jaar in coma en de misdaad dreigt te verjaren. Samen met haar mentor, de gepensioneerde journalist Gunnar Borg, reist Kristin Bye af naar het afgelegen Juvdal met in haar kielzog het medium Victoria Underland die een poging zal doen om deze misdaad op te lossen.

Tijdens het onderzoek wordt duidelijk dat de moordpartij op het jonge gezin in 1978 niet het startpunt is geweest. In het begin van de jaren zestig zijn er in Juvdal al keuzes gemaakt die hun schaduw ver vooruit hebben geworpen. Een kleine gesloten gemeenschap waarin de notabelen een dubieuze rol hebben gespeeld. Zoals vaker leidt het gewroet in het verleden tot onrust in het heden en aangezien de belangen groot zijn resulteert dit opnieuw in een nieuwe moord.

Terwijl Kristin en Gunnar op zoek zijn naar de achtergrond van deze complexe keten van gebeurtenissen krijgt Victoria Underland telepathisch contact met iemand die om hulp roept. Gelijk aan het eerste en het derde boek ziet Kristin Bye ook in dit boek kans om te worden gegijzeld door de dader. Gelukkig heeft Kristin het ouija- of heksenbord niet nodig om tot een oplossing te komen. Voor de sceptische lezers en de cynische Gunnar Borg blijft natuurlijk de vraag hoe geloofwaardig de tussenkomst van het medium is.

Tom Egeland schreef met Heksenbord een aardige en vlotte misdaadroman die verwijzingen bevat naar het eerste boek De bespieder. De vraag is of het beschreven familiedrama in meer dan vijfhonderd pagina's niet aan kracht heeft ingeboet als gevolg van zijn omvang. In een interview verklaarde Egeland dat hij zijn boeken niet te veel volgens een vast stramien wil laten verlopen. Integraal kijkend naar de drie boeken die nu zijn verschenen over Kristen Bye zijn de onderwerpen die de tv-journaliste onder de loep neemt wel zeer verschillend maar is de afwikkeling van het verhaal jammer genoeg redelijk identiek.
We gaan zeker nog meer horen van Tom Egeland. Op zijn weblog liet hij eind oktober al vast weten dat zijn nieuwe boek de titel Lucifers evangelium gaat krijgen. En in Nederland is de vertaling van Guardians of the Covenant uit 2007 nog niet eens verschenen.