Håkan Nesser

Håkan Nesser is in de voetsporen getreden van Sjöwall & Wahlöö door het schrijven van een tiendelige reeks misdaadromans. In het geval van Nesser is de hoofdfiguur, Commissaris Van Veeteren die in 1993 als 55-jarige politieman in het fictieve Maardam zijn opwachting maakt in het debuut Det grovmaskige nätet.
Nesser geboren in 1950 in de omgeving van Kumla (Zweden) werkte na zijn opleiding als leraar in Uppsala. In 1988 werd van Nesser zijn eerste literaire roman Der Choreograf uitgegeven. Vijf jaar later gevolgd door zijn eerste misdaadroman, die pas in 2001 verscheen bij uitgeverij De Geus, getiteld Het grofmazige net in vertaling van Clementine Luijten.
In Nederland verscheen in 2000 als eerste boek, het tweede deel uit de Van Veeteren-reeks Het vierde offer als vertaling van Borkmanns punkt. Voor dit boek ontving Nesser in 1994 van de Svenska Deckarakademin, de prijs voor de beste Zweedse misdaadroman nadat hij in 1993 al de prijs voor het beste debuut ontving. In 1996 ontving Nesser nogmaals de prijs voor beste misdaadroman met het boek De vrouw met de moedervlek. Voor Carambole uit 1999 ontving Nesser in 2000 de Glasnyckeln prijs.
In oktober 2008 verscheen het tiende deel uit de Van Veeteren-reeks gevolgd door een tienjarige stilte om in 2019 weer op te duiken in De Vereniging van Linkshandigen.

In 2012 verscheen het eerste deel van de inspecteur Barberotti-reeks, De man zonder hond. Het vijfde afsluitende deel werd uitgebracht in 2014 met de titel De slager van Klein Birma.