Menu:

Bibliografie

Links:

Interview

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen geboren in 1950 in Kopenhagen, studeerde af aan de Universiteit in politieke wetenschappen, economie en sociologie en filmwetenschappen. Na verschillende functies bij diverse uitgevers is Adler-Olsen sinds 1995 auteur en verscheen in 1997 zijn thriller debuut met Alfabethuset waarvan in 1998 de filmrechten werden verkocht. Alfabethuset werd in 2000 in Nederland uitgegeven door Unieboek in vertaling van Erica Weeda als Het alfabethuis. In de periode 1999 - 2002 schreef Adler-Olsen met een beurs aan het boek Firmaknuseren dat in 2002 bij Unieboek verscheen als De bedrijfsterrorist wederom in vertaling van Erica Weeda. In 2003 verscheen het boek pas in het Deens.
Adler-Olsen heeft in 2006 in Denemarken zijn derde thriller uitgegeven Washington dekretet.

In Nederland was het een aantal jaren stil rond Adler-Olsen. Tijd die de schrijver heeft gebruikt om te werken aan een serie over de afdeling Q, waar politieman Carl Mørck zich bezighoudt met cold cases. Inmiddels zijn in Denemarken in deze reeks verschenen Kvinden i buret, Fasandræberne en Flaskepost fra P.
Bij uitgeverij Prometheus verschenen deze drie delen als De vrouw in de kooi, De fazantenmoordernaars en De noodkreet in de fles. Voor het laatste boek kreeg de schrijver de prijs voor beste Scandinavische misdaadromans 2010.

In 2024 verscheen het tiende en laatste deel in de serie met Carl Mørck met de titel Eén raam, geen sleutel. Van de reeks met Carl Mørck zijn diverse delen verfilmd met in de hoofdrol de Deense acteur Nikolaj Lie Kaas.