De noodkreet in de fles

Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega's dat ze flessenpost hebben gevonden. Deze bevat een stukje papier dat met bloed is geschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens.
Mørck en Assad ontdekken in de loop van het verhaal dat er van de talrijke religieuze sekten die er bestaan in Denemarken, meerdere zijn die te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing. Verschillende sporen, het onderzoek naar de oude ontvoering en een actuele ontvoeringszaak kruisen elkaar.
Dit leidt tot een spannende achtervolging en een jacht op de in het nauw gedreven crimineel en eindigt in een onvermijdelijke, bloedstollende ontknoping.

Boekgegevens
Titel: De noodkreet in de fles (2010)
Auteur: Jussi Adler-Olsen
Originele titel: Flaskepost fra P. (2009)
Vertaling: Kor de Vries
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-1599-8
Omvang: 448 p.

Awards
Harald Mogensen Prisen 2010
Glasnøglen 2010

Gelezen: 11-2010

BOB-score 4/5

Een kwestie van chemie

Van de hand van de Deense schrijver Jussi Adler-Olsen verscheen recent Journal nr. 64 het vierde deel in een reeks over brigadier Carl Mørck en zijn afdeling Q. In Nederland zijn in korte tijd drie boeken uitgebracht met nu als derde het bekroonde deel De noodkreet in de fles waarin de auteur de verhaallijnen uit De vrouw in de kooi en De fazantenmoordenaar laat doorlopen. Terugkerende personages zijn brigadier Carl Mørck, hoofd van afdeling Q verantwoordelijk voor cold cases, zijn inmiddels onmis- en onstuitbare Syrische rechterhand Assad en de eigenzinnige assistente Rose.

Onopgeloste zaken komen normaal als een oud en stoffig dossier onder de aandacht van Mørck. Zoals de titel al enigszins voorspelt wordt de nieuwe zaak voor afdeling Q aan het rollen gebracht door de aankomst van flessenpost. Waar de moderne communicatietechniek zorgt voor razendsnelle interactie is een noodkreet per flessenpost geen garantie voor een snel en doeltreffend politieoptreden. Zeker niet wanneer het getij de boodschap heeft meegevoerd en de fles uiteindelijk wordt opgevist door een vissersboot. Eenmaal overhandigd aan een Schotse politieman staat de fles nog jaren ongeopend op de vensterbank in een afgelegen politiepost. De noodkreet Hjælp is door de verbleekte letters moeilijk leesbaar en doet in Angelsaksische gebieden niet onmiddellijk alarmbellen rinkelen. Wanneer het toeval uiteindelijk een handje helpt dan belandt de boodschap meer dan tien jaar na verzending op het bureau van Mørck.

Onderzoek wijst uit dat de boodschap is geschreven in bloed en uit het bericht wordt duidelijk dat twee broers zijn ontvoerd en opgesloten ergens in Denemarken. Een bijna onmogelijke opgave om uit te vinden wat er is gebeurd. Waar de brigadier zelf een voorstander is van rustig met zijn benen op het bureau afwachten daar is zijn steun en toeverlaat Assad uit ander hout gesneden. Samen met Yrsa, de tweelingzus van Rose, die zonder opgave van reden niet op haar werk verschijnt, weet Assad een groot deel van de boodschap te ontcijferen.
Een boodschap die het team op het spoor zet van een dader die al meer dan tien jaar zeer succesvol dezelfde modus operandi hanteert en die er in is geslaagd om zijn daden voor justitie verborgen te houden door zijn slachtoffers te kiezen uit een specifieke doelgroep.

Met De noodkreet in de fles weet Jussi Adler-Olsen door de juiste elementen op elkaar te laten reageren een aansprekend verhaal af te leveren. Een politieman liever lui dan moe, die zijn behandelend therapeut heeft getransformeerd in een onstuimige minnares, een Syrische klusjesman met een breed scala aan nuttige competenties en een dwarsliggende assistente die optreedt in diverse verschijningsvormen. Geen doorsnee personages, humorvolle dialogen en voldoende spanning maken van De noodkreet in de fles een zeer geslaagde misdaadroman.
"Het is puur een kwestie van chemie": denkt de niets- en niemand ontziende dader en zo is het maar net.