Het laatste woord

Lars Martin Johansson, gepensioneerd directeur van de Nationale Recherche Politie, heeft een beroerte gehad en is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn ongezonde levensstijl heeft zijn tol geëist. In het ziekenhuis stuit hij onverwacht op nieuwe informatie over een oude, onopgeloste zaak: de verkrachting van en de moord op de negenjarige Yasmine Ermegan. De zaak is reeds gesloten maar Johansson kan de afleiding goed gebruiken en stort zich volledig op de zaak. Hij verzamelt een team mensen om zich heen en ontrafelt met hun hulp een pedofielennetwerk. Naarmate het onderzoek vordert, gaat het echter steeds slechter met Johansson...

Boekgegevens
Titel: Het laatste woord (2012)
Auteur: Leif GW Persson
Originele titel: Den döende detektiven (2010)
Vertaling: E. van der Heijden & K. Snoeijing
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
ISBN: 90-234-7453-
Omvang: 432 p.

Awards
Bästa svenska kriminalroman 2010

Gelezen: 01-2013

BOB-score 5/5

Onzin van gestoorde hoogleraar

In 1981 debuteert politieman Lars Martin Johansson samen met zijn collega Bo Jarnebring in het boek Het varkensfeest van criminoloog Leif GW Persson. Dertig jaar later werkt het gepensioneerde duo voor de laatste keer gezamenlijk aan een moordzaak in Het laatste woord. Een boek waarvoor Persson voor de derde keer in zijn carriére als schrijver de prijs voor beste Zweedse misdaadroman krijgt toebedeeld. Kers op de taart is in 2011 de Glazen sleutel, prijs voor beste Scandinavische thriller.

Het beste wat de zwaarlijvige Lars Johansson, naar eigen zeggen, had kunnen doen was een bezoekje brengen aan Günter, de beste worstenkraam van Stockholm. Hij ontmoet daar behalve een calorierijke zigeunerworst met zuurkool en Franse mosterd het arrestatieteam van Peetwee. Nadat Johansson getroffen door een beroerte in elkaar zakt brengt het arrestatieteam hem met lawaai en lichten naar een nabijgelegen ziekenhuis. Na anderhalve dag komt hij weer bij bewustzijn in het gezelschap van neurologe Ulrika Stenholm.

Stenholm die op de hoogte is van de vlekkeloze reputatie van haar patint grijpt de gelegenheid aan om de voormalig politieman op de hoogte te brengen van een oude onopgeloste zaak die recent is verjaard. Het gaat over de verkrachting en moord op de negenjarige Yasmine Ermegan die met haar Iraanse ouders nog niet zo lang in Zweden woonden. Haar lichaam werd verpakt in vuilniszakken aangetroffen in een nabijgelegen bos. Dokter Ulrika Stenholm heeft in de nalatenschap van haar vader, een predikant, informatie aangetroffen die nieuw licht laat schijnen op deze zaak. Samen met zijn oud-collega en goede vriend Bo Jarnebring gaat Johansson aan de slag. Waarbij hij nauwlettend in de gaten wordt gehouden door zijn echtgenote Pia en ongevraagd voorzien van weliswaar nuttige maar in de wind geslagen adviezen op het gebied van voeding en beweging.

In Het laatste woord geeft schrijver Leif GW Persson de drie gouden regels van Lars Johansson voor moordonderzoek vrij. Je moet je schikken naar de situatie, het niet onnodig ingewikkeld maken en het toeval haten. Criminoloog Persson weet zelf alles wat er te weten valt over moordonderzoek en treedt regelmatig in de media op. Of zoals zijn personage Johansson het zegt: “die gestoorde hoogleraar bij de Nationale Directie Politie, die regelmatig in Opsporing verzocht een boel onzin zit te verkopen.”

Persson laat in Het laatste woor oud-politieman Johansson zich verbazen over de wijze waarop veel mensen in de samenleving extreme ideeën hebben over de strafmaat en hierbij liefst zelf als eigen rechter willen optreden. De eigenzinnige speurder die om een hoek kan kijken blijft streven om de handhaving van wetten en de toepassing van rechtspraak uit handen te houden van de slachtoffers. Een waardevolle boodschap verpakt in een sublieme misdaadroman.