Leif GW Persson

Leif GW Persson werd in 1945 geboren in Stockholm en is naast auteur professor in de Criminologie. Zijn debuutroman kwam uit in 1978 met de titel ‘Grisfesten’ en werd een jaar later gevolgd door ‘Profitörerna‘. In zijn boeken is de hoofdrol weggelegd voor politieman Lars M. Johansson. In 1982 verscheen zijn derde boek ‘Samhällsbärarna’ waarvoor Persson de prijs voor beste Zweedse misdaadroman kreeg uitgereikt. Hij was hiermee de eerste auteur die deze prijs kreeg.
In Nederland verschenen in 1981 de eerste twee boeken van Persson als ‘Het varkensfeest’ en ‘De profiteurs’ beide in een vertaling van Cath van Eijsden. Op dit derde boek van deze Zweedse schrijver moest het Nederlandse lezerspubliek wachten tot 2005. Bij uitgeverij Signature kwam ’De dragers van de samenleving’ uit in een vertaling van Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel.
In Zweden was het inmiddels al een lange tijd stil geweest op het vlak van nieuwe misdaadromans. Twintig jaar na zijn derde boek verscheen in 2002 het vierde met de onmogelijke lange titel ’Mellan sommarens längtan och vinterns köld’ of zoals de Nederlandstalige titel luidde ’Tussen het verlangen van de zomer en de kou van de winter’. Prijs voor beste Zweedse misdaadroman viel Persson opnieuw ten deel in 2003 voor zijn boek ’En annan tid, ett annat liv ’.

In 2012 wordt de vertaling verwacht van het bekroonde Den döende detektiven dat de titel heeft meegekregen Het laatste woord.