Menu:

Bibliografie

Links:

Diepte

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog lopen de militaire spanningen tussen Duitsland en Rusland hoog op. Voor de veiligheid van de vloot zoekt het neutrale Zweden naar een meer beschermd gelegen route langs de grillige kust. Er is maar één man die zo'n opdracht kan uitvoeren: Lars Tobiasson-Svartman, een in zichzelf gekeerde dieptemeter. Hij drukt alles uit in maten en afstanden, ook de verhoudingen tussen mensen. Zelfs in de relatie met zijn echtgenote is hij niet op zoek naar intimiteit, maar naar het scheppen van afstand. Als hij tijdens zijn tocht een vrouw ontmoet die alleen op een rotsachtig eiland woont, verliest hij de controle over zijn gevoelens. De verhouding tussen de dieptemeter en de vrouw is het begin van een verhaal vol spannende wendingen.

Boekgegevens
Titel: Diepte (2006)
Auteur: Henning Mankell
Originele titel: Djup (2004)
Vertaling: Clementine Luijten
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0595-5
Omvang: 320 p.

Gelezen: 05-2008

BOB-score 3/5

'Hij was een eenzaam mens, voortdurend op zoek naar nieuwe afstanden, om te bepalen of om af te lezen. Lars Tobiasson-Svartman dacht bij zichzelf: ik zoek nog steeds in mijn innerlijk naar onbekende gronden, nog niet gepeilde dieptes, onverwachte holtes. Ook in mezelf moet ik een veilige vaarroute uitstippelen en in kaart brengen.'
Lars Svartman is kapitein bij de Zweedse marine en moet op een missie om een alternatieve vaarroute te vinden voor de Zweedse vloot die zich bedreigd voelt door de Russische en Duitse marine die elkaar aan het begin van de eerste wereldoorlog bestoken in de Baltische zee. Kapitein Svartman die samen met zijn peillood slaapt, vaart al metend tussen de duizenden eilandjes van de Zweedse scherenkust als hij op het kleine eilandje Halsskär de weduwe Sara Frederika aantreft in een schamele hut en die zich zelf in leven houdt met de opbrengst van haar visexpedities.
Svartman raakt aardig uit het lood geslagen door deze vrouw en verbrandt uiteindelijk alle schepen achter zich. Op een koude winterdag begin 1916 komt Svartman door iedereen verlaten tot de conclusie dat het in het leven niet draait om het nastreven van afstand maar om het zoeken van nabijheid. Samen met zijn trouwe peillood neemt hij deze wijsheid mee de koude diepte in.

Diepte, is een literaire roman van Henning Mankell die zijn grote naamsbekendheid dankt aan zijn misdaadromans over inspecteur Wallander. Wie meer op zoek is naar nieuwe misdaadromans van Mankell kan beter op zoek naar het recent verschenen De Chinees.