Menu:

Bibliografie

Links:

Labyrint

Aan de Zweedse kust wordt een menselijke schedel gevonden. Wie is de dode? Hoe is de schedel hier beland? En waar is de rest van het lichaam? Dit zijn de vragen waarmee officier van justitie Louise Rehnström wordt belast. Er doen geruchten de ronde: de schedel zou van Bengt Ingemarsson zijn, de 'grote weldoener', die de gemeente kwam redden met zijn imposante investeringsplannen. Van die plannen is niks terechtgekomen, er zijn veel gedupeerde investeerders en tijdens de rechtszaak is Ingemarsson spoorloos verdwenen. En met hem de ingelegde gelden.

Boekgegevens
Titel: Labyrint (2007)
Auteur: Henning Mankell
Originele titel: Labyrinten (2000)
Vertaling: Janny Middelbeek-Oortgiesen
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0416-3
Omvang: 247 p.

Gelezen: 04-2008

BOB-score 3/5

Labyrint begon in 1995 al een televisiescript bedoeld als aanklacht tegen de Zweedse politiek die in de jaren tachtig slap optrad tegen zware economische delicten. Na de verfilming herschreef Henning Mankell het script tot het boek Labyrint. In zijn eigen woorden zijn het boek en de film hetzelfde verhaal alleen verteld in twee verschillende talen. Het boek bestaat uit een zestal delen die iedere zijn opgebouwd uit korte scènes die compact en beeldend zijn beschreven als regieaanwijzingen.

"Louise en Tornman gaan aan boord van een van de grijsblauwe schepen van de kustwacht. Het vaartuig verlaat de haven en gaat de zee op. Ondanks de kou staat Louise aan dek."

Officier van Justitie Louise Rehnström onderzoekt een oude zaak waarbij een meesterzwendelaar een groot aantal mensen heeft gedupeerd. Maar hoeveel hulp heeft deze zwendelaar gehad van de lokale machthebbers. Met in de ene hand een dementerende moeder en in de andere hand een groot aantal mini-flesjes wodka gaat deze Vrouwe Justitia het gevecht aan met de molen die corruptie heet.
Spanning wil niet echt komen in dit boek. De korte opeenvolgende scènes geven dit boek van Henning Mankell wel een eigen soort charme maar niet het niveau van de Wallander-reeks.