Boeman

Een vrouw staat op haar balkon en hoort achter zich iemand fluiten - maar voordat ze zich heeft kunnen omdraaien, wordt ze over de rand van het balkon geduwd en stort ze zeven verdiepingen naar beneden, een wisse dood tegemoet.
Een tienermeisje werkt op een camping en wordt 's nachts gewekt door een zacht maar doordringend gefluit. Zodra ze de slaap uit haar ogen gewreven heeft, ziet ze een man achter het raam van haar camper die haar strak blijft aankijken...
Cato Isaksen en zijn team staan voor een raadsel. Wat is het motief van de fluitende moordenaar? Wat hebben de vermoorde vrouwen gemeen? Wie zal zijn volgende slachtoffer worden? Een bloedstollende race tegen de klok begint.

Boekgegevens
Titel: Boeman (2009)
Auteur: Unni Lindell
Originele titel: MÝrkemannen (2008)
Vertaling: Carla Joustra
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3471-7
Omvang: 328 p.

Gelezen: 01-2009

BOB-score 3/5

De vrouw op het balkon

"Ze voelde een vreugdepijl vanuit haar buik naar boven schieten, ze pakte haar glas, nam een grote slok en veegde het schuim van haar bovenlip. 'Hou je mond en ga eten', zei ze."
Aan het woord is rechercheur Marian Dahle en haar gesprekspartner is inspecteur Cato Isaksen die haar complimenteert voor de goede samenwerking. Een samenwerking die niet zonder slag of stoot tot stand komt. 'Een hormonale bom die het team verdeelt', noemt Cato haar. Marian gaat volledig haar eigen gang, kopieert oude dossiers en ontvreemdt officiŽle stukken die zij thuis bestudeert op zoek naar gemiste verbanden met andere zaken.

Marian en Cato moeten zich richten op de zaak van een oudere vrouw die van haar balkon wordt geduwd. Via de huismeester belanden beiden op een camping. Een camping die jaren eerder centraal stond bij de moord op een jonge vrouw waarvan het lichaam nooit is gevonden. Een moordzaak opgenomen in de oude dossiers die Marian thuis heeft en waarin ze naarstig op zoek is naar de relatie met de vrouw op het balkon.

Boeman is het zevende boek dat de Noorse schrijfster Unni Lindell schreef over haar vaste speurder Cato Isaksen. Uit het boek proef je de werkwijze die Lindell gebruikt en beschreef in een interview. "Voor mij is schrijven vooral kijken en ontdekken. Het begint met een aantal mensen die ik voor me zie. Ik leer hun naam, maak kennis met ze. Het wordt duidelijk dat er iets is gebeurd. In het begin is het voor mij niet direct duidelijk wat, maar dat ontdek ik gaandeweg."
Een van de karakters die Lindell op deze manier vormgeeft is de jonge Poolse vrouw Lilly Rudeck die tijdelijk werk heeft gevonden op de camping. Een camping met een duister verleden en uit deze duisternis komt het gevaar dat Lilly langzaam als een boeman besluipt.

Met Marian en Cato heeft Lindell twee fraai contrasterende hoofdpersonen gecreŽerd. In Boeman werken ze intensief samen om een actuele moordzaak op te lossen waarbij Marian steeds meer overtuigd raakt dat de oorzaak van de moord moet worden gezocht in het verleden. Het onderzoek brengt Marian ook ongewild in contact met haar eigen verleden. Een verleden dat ze liever zo snel mogelijk achter zich wil laten.