Bibliografie

Links:

Duivelskus

Vivian Glenne, eind dertig en moeder van drie kinderen, wordt half begraven gevonden vlak bij haar huis. Terwijl Marian Dahle en Cato Isaksen op de zaak worden gezet, gaat Vivians oudste zoon, de 15-jarige Dan, met zijn vriend Jonas zelf op onderzoek uit.
Als blijkt dat Vivian werd gevolgd door een grijze man in een donkere BMW, wordt ook duidelijk dat zij een relatie had met deze veel oudere man. Maar wie is hij? En waarom is Vivian vermoord?

Boekgegevens
Titel: Duivelskus (2012)
Auteur: Unni Lindell
Originele titel: Djevelkysset (2012)
Vertaling: Carla Joustra, Lucy Pijttersen
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-4317-1
Omvang: 352 p.

Gelezen: 11-2012

BOB-score 3/5

En als alles voorbij is, hoor je niets meer. Niets. En dat hoor je.

Vivian Glenne, moeder van drie kinderen, wordt in de nabijheid van haar huis dood aangetroffen. Met een spade vermoord en als grof vuil weggeworpen laat zij twee jonge kinderen achter bij haar man. Uit een eerder huwelijk met de alcoholverslaafde Colin heeft ze nog een thuiswonende puberende zoon Dan. Dan brengt zijn dagen door met gamen met Jonas. Een jongen uit een veel beter milieu die graag bij Dan over de vloer komt.

Birgit is een wat wereldvreemde vrouw die verzeild is geraakt in een bijzondere relatie met Frank. Birgit en Vivian werken samen in een stomerij en hebben onder invloed van drank wat vertrouwelijke informatie gedeeld. Frank is nog steeds goed bevriend met Vivians eerste man Colin.
Verder is er nog de onbekende man met grijs haar en een rode trui in het spel, die de in zoete en goedkope parfum gehulde Vivian in zijn BMW heeft achtervolgd.

Voor het duo Marian Dahle en Cato Isaksen is het in eerste instantie een onsamenhangend kluwen van verdachten rondom het slachtoffer. Het eerste spoor leidt naar haar ex-man Colin die per brief geld van zijn vrouw eist. Colin wordt opgeroepen om zich te melden op het politiebureau. Hij laat zich echter niet zien en werkt naar zeggen van zijn vriendin ergens diep in het bos aan een dam die dreigt te bezwijken aan hoog water. Voor Dan en zijn vriend Jonas duurt het allemaal veel te lang en zij besluiten om de politie een handje te helpen bij het vergaren van bewijs. Het onderzoek dat uiteindelijk in een s troomversnelling raakt als het jongste kind van Vivian spoorloos verdwijnt.

Marian gaat na de traumatische moord op Martin Egge, de chef van de landelijke recherche, door een moeilijke periode en heeft zich gemeld bij een psychiater. Maar heel actief werkt ze niet mee aan haar behandeling waarbij ze zwijgt over haar alcoholproblemen. Voor de kern van de problemen ter sprake worden gebracht wordt Marian door Cato het moordonderzoek ingezogen.

Sinds Honingval gebruikt de Noorse schrijfster Unni Lindell de spanning in de werkrelatie tussen Cato Isaksen en Marian Dahle als extra dimensie in haar boeken. De eigenzinnige en intu´tieve Dahle drijft haar collega van wanhoop naar bewondering en vice versa. Een veelvuldig wisselend perspectief geeft de schrijfster gereedschap in handen om de lezer geregeld op het verkeerde been te zetten.

Lindell gebruikt Duivelskus als de aanloop naar een traumatische gebeurtenis die de wereld schokt en die in haar eigen woorden de verzonnen waanzin in haar boeken ver te boven gaat. Zal de dam die medemenselijkheid heet uiteindelijk bezwijken?