Bibliografie

Links:

Contract

Op een zomernacht wordt op een verlaten plezierjacht dat ronddobbert in de Stockholm-archipel het lichaam van een vrouw gevonden. Ze lijkt verdronken te zijn, maar haar longen zijn gevuld met brak water dat niet afkomstig blijkt te zijn van de archipel. De volgende dag wordt er een man gevonden in zijn appartement in Stockholm. Hij hangt aan een plafondhaak, in een verder lege kamer. Inspecteur Joona Linna is ervan overtuigd dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Hij krijgt gelijk, maar daarmee is de zaak niet gesloten. De twee doden vormen de opmaat tot een reeks duizelingwekkende en gevaarlijke gebeurtenissen die Joona Linna meesleuren in een nietsontziende jacht op de moordenaar.

Boekgegevens
Titel: Contract (2011)
Auteur: Lars Kepler
Originele titel: Paganinikontraktet (2010)
Vertaling: Jasper Popma & Clementine Luijten
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
ISBN: 90-234-5753-6
Omvang: 520 p.

Gelezen: 02-2011

BOB-score 3/5

Pact met de duivel

Contract is het tweede boek dat het Zweedse echtpaar Ahndoril schreef over hun commissaris Joona Linna van de Rijksrecherche. Alexandra en Alexander Ahndoril hebben gekozen om hun thrillers te schrijven onder het pseudoniem Lars Kepler. Een keuze die hun qua naamsbekendheid geen windeieren heeft gelegd. Na het verschijnen van het debuut Hypnose brak er in de media een golf van speculaties los over wie achter het pseudoniem stak. Een slim geplande mediacampagne door de uitgeverij of een toevallige bijkomstigheid? In dit nieuwe boek ook wat mediaprikkelende acties zoals een steek onder water naar collega-schrijver Leif GW Persson en een al te kritische recensent krijgt een rol als luid blaffende maar aan de ketting liggende hond.

Dobberend op het water voor de kust van Stockholm wordt het motorjacht gevonden van Penelope Fernandez en haar vriend. Penelope is een nationaal bekende vredesactiviste die samen met moeder en zus voor het wrede regime uit El Salvador is gevlucht. Met haar uiterlijk van Sofia Loren doet ze het goed op televisie in debatten met vertegenwoordigers van de omvangrijke Zweedse wapenindustrie.
Wanneer commissaris Joona op de boot aankomt is van Penelope en haar vriend geen spoor te bekennen. In hun hut ligt op bed wel het dode lichaam van haar jongere zus.

Joona raakt betrokken bij een tweede zaak wanneer het opgeknoopte lichaam van Carl Palmcrona wordt ontdekt. Palmcrona is inspecteur-generaal in dienst van de overheid, de man die uiteindelijk beslist over de Zweedse wapenexport. Moord of zelfmoord? Wel of geen verband met de verdwijning van een vredesactiviste en de moord op haar zus?
Niet alleen de Rijksrecherche heeft belangstelling voor beide zaken. De inlichtingendienst Säpo stuurt de feeërieke Saga Bauer met haar weinig sprookjesachtige Glock op pad. Al snel kruist haar pad dat van Joona.

Het Paganini-contract luidt de oorspronkelijke titel waarmee wordt verwezen naar de violist en componist Paganini die een pact met de duivel zou hebben gesloten om te kunnen uitblinken in zijn spel. Een thema dat op verschillende manier door het echtpaar Ahndoril wordt verwerkt in deze onderhoudende thriller die werd genomineerd voor beste Zweedse misdaadroman 2010. De prijs die ironisch genoeg werd overhandigd aan de in het boek geprovoceerde Leif GW Persson.
Commissaris Joona Linna is een stille resultaatgerichte man met Finse wortels die als een hittezoekende raket op de vuurhaard afgaat hierbij volledig vertrouwend op zijn intuïtie. Vaak onbegrijpelijk voor zijn omgeving en geregeld onbegrepen door de vrouwen in zijn leven.
Geen stereotype Zweedse misdaadroman met breed uitgemeten maatschappijkritiek over een tobberige politieman maar een voortdenderende actiethriller over de internationale wapenhandel dat zich laat lezen als een filmscript. Voor de verfilming van Hypnose is het contract al getekend. Hopelijk voor Lars Kepler geen Paganini-contract.