Bibliografie

Links:

Hypnose

Tien jaar geleden heeft Erik Maria Bark gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Maar als inspecteur Joona Linna hem vraagt haar te assisteren bij een moordzaak waarbij de levens van een jongen en zijn zus op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt de patiŽnt onder hypnose. Maar al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ook zijn gezin meesleuren in de nachtmerrie.
Tot een ijselijke ontknoping op kerstavond...

Boekgegevens
Titel: Hypnose (2010)
Auteur: Lars Kepler
Originele titel: HypnotisŲren (2009)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
Omvang: 464 p.

Gelezen: 12-2009

BOB-score 4/5

Achter de laatste deur

Het is nacht wanneer Erik Maria Bark wakker wordt gebeld door commissaris Joona Linna. De politieman doet een beroep op de arts die gespecialiseerd is in de behandeling van acute traumapatiŽnten. Op de afdeling Neurologie is een zwaargewonde jongen van vijftien in levensgevaar binnengebracht. Vader, moeder en zusje zijn beestachtig afgeslacht en van de oudste dochter ontbreekt ieder spoor. Joona Linna is bang dat ook zij gevaar loopt en heeft Erik Maria Bark hard nodig om de jongen aan het praten te krijgen. De commissaris vestigt hierbij zijn hoop op de hypnosetechniek die Erik wel beheerst maar beloofde niet meer toe te passen. Wanneer Erik uiteindelijk toegeeft dan zet hij hiermee weer de eerste stap in het spookslot. Een begrip ontstaan tijdens groepshypnosetherapie.

Achter iedere deur die in het spookslot opengaat zit voor Erik een nieuwe angstaanjagende bedreiging. Problemen zoals de levensbedreigende ziekte van zijn zoon Benjamin, zijn vrouw Simone die hem verdenkt van overspel, een verslaving aan pillen, de media die zich afvraagt waarom hij toch weer hypnose gebruikt, kinderen die onder de dekmantel van Pokťmonfiguren de buurt terroriseren, voormalige patiŽnten die onverwacht weer opduiken en tot slot de ontvoering van zijn zoon.

Achter het pseudoniem Lars Kepler schuilt het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril. Van beide schrijvers verscheen al eerder werk in vertaling. Nu debuteren beiden in het misdaadgenre met ĎHypnoseí als de Zweedse tegenhanger van Nicci French. Een spraakmakend debuut dat in Zweden gepaard ging met de nodige opwinding en speculaties in de media over de identiteit van de schrijver die schuilging achter het pseudoniem Lars Kepler.

Zoals Erik Maria Bark zijn patiŽnten steeds dieper laat wegzakken in de hypnose, zo neemt Lars Kepler de lezer steeds dieper mee het verhaal in. Hierbij worden de nevelsluiers over het verleden beetje bij beetje weggeblazen. In een race tegen de klok moeten Erik Maria Bark en Joona Linna in de ijzige kou op zoek naar de poppenspeler die marionetten een macaber spel laat opvoeren. Wat zit er achter de laatste deur?
Een prima thrillerdebuut van Lars Kepler waarbij íHypnoseí het eerste deel vormt van een nieuwe serie over commissaris Joona Linna.

Hypnose - bedwelmend thrillerdebuut uit het ijzige Noorden.