Bibliografie

Links:

Zomerengel

De veertienjarige Josefin Davidsson wordt naakt aangetroffen. Ze is aangerand. Op haar lichaam worden enkel sporen blauwe verf aangetroffen. En het meisje is bizar genoeg, gewassen met chloor. Ze kan zich niet herinneren wat er is gebeurd.
Kort daarna verdwijnt de veertienjarige Theresa. Als de wordt gevonden blijkt ze op dezelfde manier toegetakeld als Josefin. Maar Theresa leeft niet meer.

De gebeurtenissen grijpen rechercheur Malin Fors erg aan. Ze is een alleenstaande moeder met een dochter van dezelfde leeftijd als de slachtoffers, maar gelukkig is Tove op vakantie op Bali. Grootscheeps politieonderzoek leidt tot niets en er vallen meer slachtoffers. Het lijkt het werk van een seriemoordenaar, maar met welk motief?
En dan verdwijnt ook Tove, net terug van vakantie. Is het toeval of is de misdadiger nu ook binnengedrongen in Malins privé-leven?

Boekgegevens
Titel: Zomerengel (2010)
Auteur: Mons Kallentoft
Originele titel: Sommardöden (2008)
Vertaling: Erica Weeda
Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN: 90-414-1465-7
Omvang: 406 p.

Gelezen: 09-2010

BOB-score 3/5

Misdaad met magisch tintje

In een interview geeft Mons Kallentoft aan dat zijn boeken poëtischer zijn dan de meeste Zweedse misdaadromans en dat hij ze aanvult met een flinke scheut magisch realisme. Hij zoekt een tegenhanger voor alle ratio in het misdaadgenre en vindt dat net door dat magische tintje. In zowel zijn debuutroman Midwinterbloed als nu in het vervolg Zomerengel krijgt de lezer te maken met de gedachtestroom van de slachtoffers. Niet alleen wordt de lezer beïnvloed maar ook de personages laten zich leiden in hun handelen door de denkbeelden van het slachtoffer.

Het is een bloedwarme zomer in Linköping, rechercheur Malin Fors is alleen thuis. Haar dochter viert samen met haar ex-man vakantie op Bali. Wanneer een veertienjarige meisje ontkleed en volledig in shock wordt aangetroffen, wacht de politie de moeilijke taak om uit te vinden wat er is gebeurd. Een tweede meisje verdwijnt en Malin is dankbaar dat haar dochter Tove veilig op vakantie is. Het lichaam van het tweede slachtoffer wordt teruggevonden maar dit maal is het meisje gedood. Forensisch onderzoek toont aan dat beide meisjes onder handen zijn genomen door dezelfde dader.

Samen met haar collega Zeke onderzoekt Malin een spoor dat gevoelig ligt bij verschillende groepen in de samenleving. De druk wordt niet alleen door de media maar ook binnen het korps steeds verder opgevoerd wanneer er nog een slachtoffer valt. Malin vreest voor de veiligheid van haar eigen dochter wanneer Tove van vakantie terug komt.
De hoge temperatuur blijkt een factor die het extra lastig maakt om voldoende concentratie op te brengen en die slapen bemoeilijkt. Zeker als de broeierige nachten nog verkort worden door een te veel aan tequila en koortsachtige vrijages met de journalist Daniel.

De Zweedse schrijver Mons Kallentoft creëert voor zijn boeken een zeer eigen atmosfeer waar de weersomstandigheden een dominante rol spelen zoals de verzengende hitte in dit boek Zomerengel en de ijzige vrieskou in het debuut Midwinterbloed. Hierbij geeft Kallentoft naast zijn personages ook de doden een eigen stem. De klimatologische omstandigheden en de inbreng van het magisch realisme gekoppeld aan een misdaadverhaal met een rechercheur die haar eigen dosis problemen moet oplossen maken de boeken van Kallentoft bijzonder. Bijzonder maar niet helemaal uniek want ook zijn schrijvende collega en landgenoot Johan Theorin koppelt de seizoenen en de wereld van de geesten aan zijn misdaadromans.
In Zweden zijn van Kallentoft de vier seizoenen al verschenen dus hopelijk investeert uitgeverij Anthos ook nog in de herfst en lente want rechercheur Malin Fors smaakt naar meer.