Bibliografie

Links:

Midwinterbloed

Linkoping, Zuid-Zweden. Het is februari, 35 graden onder nul en de stad ligt onder een dikke laag sneeuw. Commissaris Malin Fors en haar collega Zeke Martinsson krijgen een melding van een moord. Op een verlaten akker hangt aan een eik het honderdvijftig kilo zware, naakte lijk van een gruwelijk verminkte man. De man wordt geïdentificeerd als Bengt Andersson, een eenzame zonderling die van een bijstandsuitkering leefde.

Alles wijst op een heidens ritueel: het midwinteroffer. De vikingen offerden aan de goden door mensen of dieren in een boom te hangen om boete te doen en hun eigen bloed rein te maken. Maar wie had kwaad bloed? En waarom moest Bengt Andersson worden geofferd? Het onderzoek leidt Fors en Martinsson naar de familie van Bengt, een familie waarin ieder zijn rol speelt - kost wat kost.

Boekgegevens
Titel: Midwinterbloed (2008)
Auteur: Mons Kallentoft
Originele titel: Midvinterblod (2007)
Vertaling: Kim Liebrand
Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN: 90-414-1179-8
Omvang: 418 p.

Gelezen: 10-2008

BOB-score 3/5

Wanneer de doden spreken

Slank, blond haar, een meter zeventig lang, atletisch en drieëndertig jaar. Moeder van de dertienjarige Tove en een gedreven rechercheur bij de politie in Linköping. De Zweedse schrijver Mons Kallentoft laat in Midwinterbloed zijn hoofdpersoon Malin Fors debuteren onder een eik waar het ontblote en mishandelde lichaam hangt van de enigszins wereldvreemde Bengt Andersson. Samen met haar collega Zeke Martinsson moet ze deze wrede misdaad onderzoeken. Is er sprake van een ritueel offer zoals de vikingen dit brachten tijdens midwinter en waar sommige inwoners van Linköping zeer veel belangstelling voor hebben, of is er sprake van een uit de hand gelopen misselijke streek van een tweetal losgeslagen pubers die het al eerder op Bengt hadden voorzien? Het meest waarschijnlijk is het scenario dat het slachtoffer te pakken is genomen door de criminele familie Murvall, moeder met drie zoons die wraak zoeken voor het onrecht dat hun familielid Maria is aangedaan. Was Bengt hier eerst dader voor hij slachtoffer werd?

Malin Fors doet haar best om zich staande te houden tijdens de ongelofelijke kou die Linköping in haar greep houdt, zich vastbijtend in haar drukke werkzaamheden terwijl haar dochter Tove voorzichtig haar eerste relatie aanknoopt met een vriendje. Malin warmt haar eigen eenzaamheid aan de vluchtige liefde van een journalist die in haar kielzog jaagt op zijn ultieme scoop.

Kallentoft speurt in deze kloeke eersteling over Malin Fors zelf naar de motieven die de dader tot dader hebben gemaakt en schrijft: “Van alle kinderen die niemand ziet, die worden verlaten, die door hun vader en moeders worden verwaarloosd, die in de steek worden gelaten door de wereld, zijn er altijd een paar die erbuiten vallen, die buiten zichzelf raken, en de wereld die hen heeft laten vallen zal de consequenties daarvan moeten accepteren. In Bosnië, Rwanda en in Linköping.“

Het zou een rechttoe rechtaan Scandinavische misdaadroman zijn geweest over een vrouwelijke rechercheur die een misdaad moet oplossen en hierbij moet laveren tussen haar carrière en haar gezinsleven waarbij de schrijver het verhaal voorziet van een aantal kritische kanttekeningen over de hedendaagse samenleving. Kallentoft voegt aan dit boek ’Midwinterbloed’ echter een extra dimensie toe wanneer hij het slachtoffer zelf aan het woord laat en dat brengt de lezer in contact met een niet alledaagse hoofdpersoon die hangend in de besneeuwde eik laat weten: “Eigenlijk is het hierboven wel fijn. Het uitzicht is mooi en mijn bevroren lijf wiegt behaaglijk in de wind.”

In Zweden verscheen het tweede boek van Mons Kallentoft met Malin Fors in de hoofdrol getiteld Sommardöden. Voor de spanning is het beter dat het slachtoffer zich niet meer in het verhaal mengt.