Menu:

Bibliografie

Links:

De schaduwmannen

Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat die ooit diende in het Deense leger, woont en werkt op een viskwekerij in Jutland. Op deze afgelegen plek vecht hij tegen de trauma's uit zijn verleden. Hij verbergt een persoonlijk geheim dat hem op de been houdt, maar dat hem ook zijn leven kan kosten.
Dan wordt de directeur van een kasteelmuseum dood gevonden in de zaal van het kasteel waar vroeger het zogeheten 'Danehof' samenkwam - een mythische kring van invloedrijke mannen in Denemarken, een groepering die vele eeuwen teruggaat. De moord vormt het startschot voor een reeks schokkende gebeurtenissen. Slechts enkelen vermoeden dat er een connectie is met Oxen. Een van hen is zijn voormalige partner van de Inlichtingendienst, Margrethe Franck. Zij is al meer dan een jaar op zoek naar Oxen. Als ze hem eindelijk vindt, bezegelt ze daarmee zowel zijn lot als het hare...
Opeens vormt Oxen het doel van een klopjacht. Oxen en Franck slaan opnieuw de handen ineen tegen de machtige mannen in de schaduw van de macht.

Boekgegevens
Titel: De schaduwmannen (2016)
Auteur: Jens Henrik Jensen
Originele titel: De mørke mænd (2014)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0579-5
Omvang: 484 p.

Gelezen: 06-2016

BOB-score 3/5

Kater met negen levens

Niels Oxen is de hoogst gedecoreerde militair uit het Deense leger, persoonlijk onderscheiden door de koningin. Hij komt echter niet ongeschonden uit het strijdperk en met zijn spoken uit het verleden zoekt hij een stille plek waar iedereen hem met rust laat. Zijn gemoedsrust zoekend in drank en verdovende middelen.

Bij zijn zoektocht naar een schuilplaats raakt Oxen in De hondenmoorden verzeild in een moordzaak waarbij een voormalig ambassadeur het slachtoffer wordt. Samen met Margrethe Franck van de geheime dienst stuit het onwaarschijnlijke duo op een machtige organisatie die overal een vinger in de Deense pap lijkt te hebben. Nipt weet het tweetal te ontsnappen met voldoende belastende informatie om de achtervolgers een tijdje rustig te houden.

In De schaduwmannen die het tweede deel vormt in de trilogie over Niels Oxen heeft, de moegestreden ex-commando eindelijk een rustige plek gevonden. Bij een afgelegen viskwekerij waar hij tegen kost en inwoning zijn dagen vult met fysieke arbeid, houdt hij zijn demonen onder controle.
Margrethe Franck komt Oxen echter op het spoor en vertelt hem over de moord op de museumdirecteur van het Nyborg Slot. De directeur die van Oxen een dossier vol onthullende informatie heeft gekregen.

Wat volgt is een klopjacht waar de voormalig militair zijn achtervolgers moet weten voor te blijven. Hoe blijf je uit handen van een groep professionals die maar een ding willen. Het succesvol uitvoeren van de opdracht waarmee ze op pad zijn gestuurd en waarvoor veel geld is betaald. Een contract is tenslotte een contract.

In het tweede deel heeft de Jens Hendrik Jensen de mogelijkheid gehad om zijn twee personages verder uit te diepen laten liggen. Hij kiest voor een achtervolging waarbij Oxen maar weinig mensen in vertrouwen kan nemen en keer op keer op wonderbaarlijke wijze weet te ontsnappen. Gebruikmakend van zijn militaire ervaring manoeuvreert hij zich als een kat met negen levens van de ene hachelijke situatie naar de andere. Terwijl Franck zorgt voor de harde broodjes zet het hedendaagse Danehof een val op voor de oorlogsveteraan.

Geen ultieme clifhanger aan het einde van De schaduwmannen. Het afsluitende deel van de Oxen-trilogie moet duidelijk gaan maken of Niels Oxen als overwinnaar uit de strijd met de leden van het Danehof komt. De bookmakers geven hem een goede kans.