Menu:

Bibliografie

Links:

De hondenmoorden

Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, is aan lager wal geraakt. In de hoop zijn innerlijke demonen af te schudden, reist hij af naar het noorden. Daar wil hij zijn kamp opslaan in de bossen en een eenvoudig leven leiden. Zijn droom verandert in een nachtmerrie als hij opeens beschouwd wordt als hoofdverdachte van de moord op een voormalig ambassadeur. De veiligheidsdienst is opvallend snel na de moord ter plaatse, en voordat Oxen ook maar iets heeft kunnen inbrengen is hij samen met de onorthodoxe agent Margrethe Franck betrokken bij het onderzoek naar een serie mysterieuze moorden. Het verbindende element: opgehangen honden.

Boekgegevens
Titel: De hondenmoorden (2015)
Auteur: Jens Henrik Jensen
Originele titel: De hængte hunde (2012)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0578-7
Omvang: 444 p.

Gelezen: 08-2015

BOB-score 4/5

Gebundelde krachten

Opgegroeid met schrijvers als Frederick Forsyth en Alistair McLean, liefhebber van John Le Carré en Robert Ludlum, legt de basis voor de Deense schrijver en voormalig journalist Jens Henrik Jensen. In een tweetal korte series over CIA agent Jan Kazanski en rechercheur Nina Portland werkt Jensen zijn voorkeur uit voor actie, verborgen agenda's en geheimagenten.

In zijn derde trilogie voert de schrijver een nieuw en opmerkelijk duo op. Niels Oxen, voormalig militair heeft een hoofd vol gruwelijke beelden meegenomen uit diverse oorlogssituaties. Hij zoekt rust in de uitgestrekte bossen samen met zijn hond Mr. White. Drank en drugs houden de spoken uit het verleden onder controle. Margrethe Franck werkt voor de veiligheidsdienst PET en onderzoekt de moord op voormalig ambassadeur Hans-Otto Corfitzen. Een kennismaking kan niet uitblijven als Oxen een nachtelijke wandeling maakt door de tuin van kasteel Nørlund als de bewoner zijn laatste adem uit blaast.

Bij de veelvuldig gedecoreerde militair Oxen wordt een persoonlijke snaar geraakt waardoor hij betrokken raakt bij het onderzoek. Diplomaat Corfitzen is niet het enige dodelijke slachtoffer. Opmerkelijk detail is dat de moorden worden vooraf gegaan door het ophangen van de honden van de slachtoffers. Wat is de link tussen de slachtoffers en wat drijft de moordenaar? Oxen en Franck bundelen hun krachten.

Jens Henrik Jensen heeft inmiddels twee boeken gereed met het duo Niels Oxen en Margrethe Franck. De hondenmoorden is een pakkend verhaal, twee boeiende personages, up-tempo verteld, waarbij het plot van de schrijver een historisch tintje mee krijgt.
In dit eerste deel een integer eerbetoon aan de eerste Deense VN-militair die in 1995 omkwam tijdens oorlogshandelingen.
Samengevat een uitstekende start waar met hooggespannen verwachting wordt uitgekeken naar de vertaling van De mørke mænd, het middenpaneel van dit drieluik.