Jens Henrik Jensen

De in 1963 in Søvind (Denemarken) geboren auteur en journalist Jens Henrik Jensen heeft door zijn werk als journalist een groot deel van de wereld gezien. Uit zijn reizen naar onder andere Zuid-Amerika, Rusland en de Balkan haalt Jensen de goed gedocumenteerde achtergrond voor zijn misdaadromans. Zijn debuutroman kwam in 1997 met de titel ‘Wienerringen’. Op zijn site ‘thrillerman.com’ schrijft Jensen enigszins onderkoeld "The Wiener ring as my first novel, and with few exceptions, it was not well received by the reviewers."
Meer succes was er voor ‘Kællingen i Kraków’ uit 1997. Hier introduceert Jensen de CIA-agent Jan Jordi Kazanski, die ook terugkomt in de volgende twee boeken ‘Hoffnarren i Murmansk’ (1999) en ‘Ulven i Banja Luka’ (2002).
In Nederland bracht uitgeverij De Geus de eerste twee boeken over Jan Jordi Kazanski in een vertaling van Kor de Vries als De heks van Kraków (2003) en De hofnar van Moermansk (2004).
In 2007 kwam bij uitgeverij Signatuur Spookschip uit een misdaadroman gebaseerd op ware gebeurtenissen. In dit nieuwe boek introduceert Jensen, Nina Portland rechercheur bij de politie in Esbjerg.

Het was behoorlijk stil rondom Jens Henrik Jensen althans in Nederland. In Denemarken verschenen drie boeken over Nina Portland, na zijn trilogie met Jan Kazanski. Derde trilogie project is in 2012 gestart met De hængte hunde met voormalig commando Niels Oxen in de hoofdrol. Deel drie in de Oxen-trilogie verscheen in 2017 met als titel Bevroren vlammen.
De schrijver is nog niet klaar met Niels Oxen. In 2018 verscheen in Denemarken Lupus.