Menu:

Bibliografie

Links:

Boven water

De gepensioneerde politieman Konrįš wordt gebeld door een ouder echtpaar dat zich zorgen maakt om hun kleindochter. Ze weten dat ze drugs gebruikt en betrokken is geweest bij een smokkelactie, en nu is ze verdwenen. Tegelijkertijd ontvangt Konrįš nieuwe informatie over de onopgeloste moord op zijn vader. Terwijl hij zich in beide zaken verdiept komt hij nog een derde mysterie op het spoor: lang geleden werd het lichaam van een twaalfjarig meisje gevonden in het water van de Tjörn. Het voorval werd afgedaan als een ongeluk maar er lijken wat dingen niet te kloppen.
Hoe meer er boven water komt over de verschillende zaken, hoe duidelijker het wordt dat sommige daden gevolgen hebben die tot ver in de tijd te merken zijn.

Boekgegevens
Titel: Boven water (2020)
Auteur: Arnaldur Indrišason
Originele titel: Stślkan hjį brśnni (2018)
Vertaling: Adriaan Faber
Uitgeverij: Volt
EAN: 9789021417585
Omvang: 288 p.

Gelezen: 10-2021

BOB-score 4/5

Gerechtigheid
Gepensioneerd politieman en weduwnaar Konrįš heeft veel op zijn bordje in dit tweede boek. Een bevriend echtpaar doet beroep op hem om hun verdwenen kleindochter te zoeken. De jongedame is via haar vriend betrokken bij drugssmokkel. Naast deze zaak is Konrįš nog steeds op zoek naar wat er is gebeurd met zijn vader die is omgebracht bij een steekpartij. Als kleine crimineel is de lijst met potentiėle daders omvangrijk. Was het zijn helderziende partner met wie hij bedrog pleegde? Eygló, dochter van de helderziende vraagt Konrįš om hulp bij een wonderlijke zaak waar een verdronken meisje op zoek is naar haar verdwenen pop.
Arnaldur Indrišason is van huis uit historicus en in dit boek belicht hij wederom een stukje historie van Reykjavik. Barakken van militairen uit de tweede wereldoorlog zijn woningen voor minderbedeelden geworden. Het verdronken meisje en haar pop hebben hier onderdak gevonden.
Drank, geweld, misbruik en armoede, het zijn geen vrolijke ingrediėnten die Indrišason zijn lezers voorschotelt maar de personages komen levensecht uit de verf en uiteindelijk brengt Konrįš iets van gerechtigheid.