De waarschuwer

Een jonge moeder staat eten te koken. Ze is gelukkig. Haar baby slaapt in de kinderwagen onder een beukenboom achter het huis. Ervan overtuigd dat alles goed is met haar kleine kindje, eet zij met haar man en vrijt met hem.
Wanneer ze naar buiten gaat krijgt ze de schrik van haar leven...

Boekgegevens
Titel: De waarschuwer (2010)
Auteur: Karin Fossum
Originele titel:Varsleren (2009)
Vertaling: Annemarie Smit
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-223-2525-3
Omvang: 272 p.

Gelezen: 09-2010

BOB-score 4/5

Symfonie van kwetsbaarheid

Wat in 1995 begon met Eva's oog resulteert 15 jaar later voor de tiende keer in een optreden van inspecteur Konrad Sejer. Karin Fossum laat haar sympathieke speurder los op een nieuwe zaak waarbij een jong echtpaar de schrik van hun leven krijgt wanneer ze na een moment van onoplettendheid in de kinderwagen kijken waar hun baby onbezorgd lag te slapen.

Voor Sejer en zijn collega is dit de eerste kennismaking met een reeks incidenten die zich afspeelt binnen een klein gebied. De slachtoffers komen op ruwe wijze in aanraking met hun eigen sterfelijkheid en deze onverwachte confrontaties slaan diepe wonden. Een van de slachtoffers, de zeventigjarige Gunnila MÝrk, leest tot haar ontzetting haar eigen overlijdensadvertentie in het ochtendblad. Haar kinderen maken aan Sejer meer dan duidelijk dat het uit moet zijn en dat het een kwestie van tijd is tot er dodelijke slachtoffers vallen. Voor Sejer en zijn assistent Skarre was het al lang duidelijk dat deze dader niet uit zichzelf zal ophouden.

'Het gaf hem een goed gevoel om ergernis bij mensen op te wekken.'

De zeventienjarige Johnny Beskow heeft in zijn leven tot nu toe de wind niet echt in de zeilen. Zijn moeder die haar dagen doorbrengt in een wodkaroes vindt haar zoon maar een blok aan het been. Gelukkig kan Johnny terecht bij zijn opa Henry die eenzaam zijn dagen slijt in een huisje dat hij zomers hermetisch gesloten houdt uit angst voor wespen. En zo rijdt Johnny tussen de liefdeloosheid thuis en de onverdeelde aandacht van zijn grootvader heen en weer op zijn rode Suzuki met zijn uitgelezen talent voor kattenkwaad.
Intussen treft de achtjarige Theo Bosch voorbereidingen om, met een rugzak gevuld met belegde boterhammen en een thermosfles aangelengde zwarte bessenlimonade, zijn eerste trektocht te maken door het bos. Met de laatste instructies van zijn vader in zijn oren geknoopt en zijn mes aan zijn broekriem vertrekt hij onwetend wie zijn pad zal kruisen.

De psychologische thrillers van de Noorse schrijfster staan op eenzame hoogte. Geen eindeloze zoektocht naar de dader met veelvuldig doodlopende onderzoekslijnen. Geen misleidende aanwijzingen maar strak doeltreffend taalgebruik en goed uitgewerkte personages die zich ophouden aan de rand van de samenleving.
De waarschuwer bevat deze basisingrediŽnten die kenmerkend zijn voor de aangrijpende verhalen van Karin Fossum. Sejer gelooft te allen tijde in het goede van de mens maar zijn getalenteerde kleinzoon wijst hem op de naÔviteit van deze zienswijze.

Fossum componeert een symfonie van kwetsbaarheid en laat geen instrument onbespeeld.