Kwade wil

Ze zijn al vrienden sinds ze kleine jongens waren. De geslaagde en charmante Axel Friman is de vanzelfsprekende leider, de slordige Philip Reilly is de filosoof van de drie met zijn eeuwige citaten uit de Koran, terwijl de kleine, tengere Jon Moreno alleen maar voorzichtig is en last heeft van zijn zenuwen. Tijdens een tocht naar een vakantiehuisje aan een meer valt Jon uit de roeiboot en verdrinkt. De andere twee jongens doen niets om hem te redden. Is het gewoon een ongeluk of zit er meer achter? Vlak daarna vindt iemand het lijk van een andere jongen, ook in een meer. Is de jongen verdronken of is hij het slachtoffer van een misdrijf? Rechercheurs Sejer en Skarre hebben nauwelijks aanknopingspunten behalve de vraag: waarom zou iemand twee zulke schuchtere jongens dood willen?

Boekgegevens
Titel: Kwade wil (2009)
Auteur: Karin Fossum
Originele titel: Den onde viljen (2008)
Vertaling: Annemarie Smit
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1558-5
Omvang: 288 p.

Gelezen: 10-09

BOB-score 3/5

Tussen goed en kwaad

Karin Fossum schreef dit jaar haar tiende misdaadroman met in de hoofdrol inspecteur Konrad Sejer. Wat in 1995 begon met het verfilmde Eva's oog en het bekroonde vervolg Kijk niet achterom resulteerde uiteindelijk in een reeks van tien boeken. Kwade wil is de vertaling van de negende Sejer van de hand van Fossum.

Inspecteur Sejer en rechercheur Skarre worden betrokken bij de verdwijning van een jongeman die midden in de nacht het vakantiehuisje verlaat waar hij overnacht met zijn twee beste vrienden. Wanneer zijn lichaam de volgende dag door duikers uit het meertje Doodswater wordt gehaald lijkt er sprake te zijn van zelfdoding. Jon Moreno was tenslotte in behandeling bij een psychiater voor zijn angsten. Is de geestelijke nood te groot geworden?
Skarre vindt de namen van Jon en zijn twee vrienden Axel en Philip terug in zijn dossiers als betrokkenen bij de verdwijning van een Vietnamese jongeman. Wanneer het lichaam van de Vietnamees eveneens opduikt in een nabijgelegen meertje is het voor Sejer duidelijk dat aanvullend onderzoek noodzakelijk is. Wat is er gebeurd met de Vietnamese jongeman en wat hebben de drie vrienden te maken gehad met zijn dood? De druk op de twee vrienden Axel en Philip wordt verder opgevoerd wanneer blijkt dat Jon een dagboek heeft bijgehouden. Twee moeders uit verschillende culturen die elk hun zoon verloren, zoeken steun bij elkaar, willen weten wat er is gebeurd en mengen zich in het onderzoek.

De misdaadromans van Karin Fossum draaien niet om geweld of om uitgebreide politieonderzoeken. Inspecteur Sejer is meer de katalysator waardoor de verschillende betrokken personages op elkaar reageren. Personages en situaties die met een paar pennenstreken levensecht worden neergezet zoals psychiater Hanna Wiggert die volkomen onverwachts haar patiŽnt Jon verliest, of zoals de twee vrienden Axel en Philip die hun vriend zowel figuurlijk als letterlijk laten vallen. Ze maken van Kwade wil een bijzonder boek. Een verhaal over leven met schuld en over het verschil tussen goed en kwaad. Of in de woorden van Jon's moeder:"Zonder fatsoen kunnen we geen goede levens leiden."

Fossum blijft een fascinerend fenomeen.